AKTUELNO

Ispred policijske akademije u Bogoti je eksplodirao automobil-bomba, pri čemu je ubijeno najmanje 10 osoba, dok je najmanje 66 ljudi ranjeno, saopštilo je kolumbijsko Ministarstvo odbrane i dodalo da među ubijenima ima građana Paname i Ekvadora.

Do eksplozije je došlo ispred policijske akademije "General Santander", u južnom delu prestonice Kolumbije, a očevici navode da su čuli bučnu eksploziju koja je raznela prozore okolnih zgrada, prenosi AP.

Na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama vidi se ugljenisano vozilo okruženo krhotinama u kampusu akademije. Kolumbijski predsednik Ivan Duke zbog ovog incidenta prekinuo je posetu zapadnim zemljama.

- Ovaj napad nije samo protiv mladih, bezbednosnih snaga ili policije. To je napada na društvo. Ovaj ludi teroristički akt neće proći nekažnjeno - izjavio je Duke nakon obilaska mesta nesreće.

Glavni tužilac Nestor Martinez izjavio je da je napad izveo Hose Aldemar Rohas (56) koji je u svom automobilu Nisan iz 1993. godine izveo napada sa 80 kilograma pentolita.

Kako je rekao, kola su tehničku kontrolu prošla poslednji put pre šest meseci u mestu na granici sa Venecuelom. Vlasti za sada nisu objasnile kako je vozilo uspelo da prođe kroz kapiju koju obezbeđuju psi za otkrivanje dinamita, naoružani stražari i bezbednosne kamere, ali prema nezvaničnim informacijama on je projurio kroz kontrolni punkt.

Zdravstvene vlasti apelovale su na građane da doniraju krv. Za sada se ne zna ko stoji iza napada, a ni jedna oružana grupa nije preuzela odgovornost.

Mirovna misija Ujedinjenih nacija u Kolumbiji osudila je ovaj napad nazvavši ga "neprihvatljivim kriminalnim aktom" usmerenim protiv napora države da se "distancira od nasilja i izgradi prosperitetniju budućnost".

#Automobil

#Eksplozija

'