AKTUELNO

Propao plan Tereze Mej o Bregzitu!

Britanski parlament odbio je predlog premijerke Tereze Mej o Bregzitu, koji je dogovorila sa Evropskom unijom. Protiv njenog predloga glasala su 432 poslanika, a za je bilo 202.

Lider opozicione Laburističke partije DŽeremi Korbin podneo je predlog za izglasavanje nepoverenja Vladi nakon istorijskog poraza Tereze Mej. Britanska vlada je potvrdila da će se o tome sutra raspravljati i glasati.

Inače, uoči večerašnjeg glasanja Mejova je izjavila da je narod na referendumu pokazao da ne želi da ostane u Evropskoj uniji.

- Izlaznost na referendumu bila je visoka, a rezultat je bio jasan. Ova debata je istorijska za parlament i našu zemlju. U ovome trenutku ogromna je odgovornost na svima nama jer ova odluka će odrediti budućnost naše zemlje. Neka niko ne sumnja u snagu ove ustanove kada je demokratija u pitanju - rekla je Mej, prenosi "Gardijan".

Prema njenim rečima, poslanici su dužni da ispune demokratske želje britanskog naroda, kao i da su tu da služe ljudima koji su čekali u redu da glasaju na referendumu i koji su verovali političarima.

- Drugi referendum bi produbio nejedinstvo. Ne bi bilo dogovora o tom pitanju, ne bismo imali vremena za implementaciju, bez uzajamne zaštite prava građana. Nijedan dogovor ne bi značio nikakvo sigurnosno partnerstvo sa EU - poručila je Mej.

Ona kaže da kao premijerka želi pravac koji je u najboljem interesu za zemlju i poručila da ako Velika Britanija prihvati ovaj predlog, može da izgradi bolju budućnost.

Korbin je prethodno izjavio je da bi Velika Britanija mogla ponovo da pokrene pregovore sa EU u vezi sa uslovima "Bregzita", ukoliko britanski Parlament ne podrži sporazum koji su postigli London i Brisel.

On je pred glasanje o sporazumu o "Bregzitu" pozvao poslanike u britanskom Parlamentu da odbace sporazum koji je Tereza Mej postigla sa Briselom.

Korbin je pregovaračima EU poručio da ne bi trebalo odbaciti mogućnost nastavka pregovora o "Bregzitu" ukoliko Parlament ne podrži sporazum.

U parlamentu je ukupno 650 zastupnika, a premijerkina Konzervativna stranka ima 317 zastupnika. Većinu joj osigurava 10 poslanika severnoirske Demokratske unionističke stranke.

Do sada je 60 poslanika reklo da će podržati sporazum, a 165 (uključujući 51 iz Konzervativne stranke) da će mu uskratiti podršku.

Ukoliko dogovor ne prođe, Mejova ima tri dana da se obrati parlamentu sa novim planom. Pretpostavljaja se da će, u tom slučaju, u sredu otići u Brisel na dalje konsultacije sa EU, pre nego što se obrati domaćoj javnosti.

#Bregzit

#Tereza Mej

'