AKTUELNO

Pavel Adamovič, gradonačelnik poljskog grada Gdanjska, preminuo je danas nakon što je u nedelju uveče izboden nožžem dok je stajao na bini tokom velikog dobrotvornog skupa, saopštio je poljski ministar zdravlja Lukaš Šumovski.

- Nismo mogli da se izborimo - rekao je Šumovski lokalnim medijima, prenosi Rojters pozivajući se na privatnu televiziju TVN.

Gradonačelnik poljskog grada Gdanjska, Pavel Adamovič, koji je sinoć izboden nožžem u predelu srca i stomaka dok je stajao na bini, bio je u kritičnom stanju nakon petosatne operacije, a u Gdanjsku je za njega bila organizovana akcija prikupljanja krvi.

Jedan od hirurga je rekao da je Adamovič imao "kritične rane u predelu srca, dijafragme i unutrašnjih organa". Gdanjski biskup, koji je bio u bolnici tokom operacije gradonačelnika, rekao je da se moli za "čudo".

Adamovič (53) je bio gradonačelnik Gdanjska, baltičkog lučkog grada od 1998. godine. Bio je član demokratske opozicije nastale u tom gradu pod liderstvom Leha Valese tokom 1980-ih. Nakon što je napustio Građansku platformu, izabran je ponovo za šesti mandat kao nezavisan kandidat.

Kao gradonačelnik, bio je progresivan glas koji podržava prava LGBT zajednice i toleranciju prema manjinama.

Poljsko tužžilaštvo saopštilo je danas da je pokrenuta istraga protiv muškarca koji je optužžen da je izbo gradonačelnika Gdanjska, a osumnjičeni će biti ispitan i podvrgnut psihijatrijskom pregledu. Više poljskih medija izvestilo je sinoć da je muškarac koji je napao Adamoviča uzviknuo da se zove Stefan i da je bio u zatvoru iako je bio nedužžan.

#Gradonačelnik

#Poljska

'