AKTUELNO

Turska je danas saopštila da će nastaviti borbu protiv kurdskih jedinica koje podržavaju SAD, ignorišući upozorenja predsednika SAD Donalda Trampa koji je pretio "uništenjem" turske ekonomije u slučaju napada na kurdske snage posle američkog povlačenja iz Sirije.

Turska već više nedelja preti novom ofanzivom protiv kurdskih Jedinica za zaštitu naroda (YPG), boraca koje Vašington podržava u ratu protiv Islamske države dok ih Ankara smatra teroristima.

Tramp je juče putem Tviter upozorio da će "ekonomski uništiti Tursku" ako posle američkog povlačenja napadne Kurde, istovremeno pozivajući Kurde da "ne provociraju" Ankaru.

- Gospodine Tramp, teroristi ne mogu biti vaši partneri i saveznici (...) Nema nikakve razlike između Islamske države i YPG. Nastavićemo da se borimo protiv svih njih - rekao je Ibrahim Kalin, portparol turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

YPG su jedna od glavnih tačaka sporenja Turske i SAD, saveznika u NATO čiji odnosi su značajno pogoršani od 2016.

Ankara je pozdravila američku objavu s kraja prošle godine da će se povući iz Sirije. Turska ne krije svoju nameru da pokrene ofanzivu protiv YPG da bi sprečila stvaranje klice kurdske države na svojim granicama i tako sprečila oživljavanje kurdskog separatizma u samoj Turskoj.

Međutim, nešto kasnije je američka vlada uslovila povlačenje iz Sirije bezbednošću kurdskih boraca, a prošlonedeljna poseta Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona Ankari nije dovela do rešavanja nesuglasica.

#Kurdi

#Turska

'