AKTUELNO

Neizvesnost u pogledu Bregzita i ekonomskih kretanja dovela je do pada tražnje za uslugama britanske finansijske industrije prvi put u pet godina, i trenutno se ne naziru znaci da će se situacija poboljšati, pokazuje istraživanje britanske poslovne organizacije CBI i konsultantske kuće PrajsvoterhausKuper (PwC).

Profitabilnost ovog sektora, od kog se ubire najviše poreza u Velikoj Britaniji, stagnirala je treći kvartal uzastopno u periodu oktobar-decembar 2018. godine, prema analizi objavljenoj danas, izveštava Rojters.

Anketa sprovedena među 84 preduzeća pokazuje da se očekuje nastavak pada tražnje u tromesečnom periodu do marta, a takođe se očekuje da će pasti i profitabilnost prvi put u tri godine.

- Kombinacija makroekonomske i neizvesnosti vezane za Bregzit, regulatorna poroznost i volatilnost globalnih tržišta uzimaju danak britanskom sektoru finansijskih usluga - izjavio je glavni ekonomista organizacije CBI, Rajan NJutn-Smit.

Očekuje se da će britanski parlament u utorak glasanjem odbaciti sporazum o razvodu sa Evropskom unijom, što je ishod koji bi produžio neizvesnost za finansijski sektor, napominje Rojters.

Mnoge banke, osiguravači i fondovi za upravljanje imovinom, kojima Britanija služi kao evropska baza, počeli su da otvaraju sedišta u EU kako bi izbegli eventualni prekid poslovnih aktivnosti na kontinentu ako Britanija u martu izađe iz bloka bez dogovora.

Istraživanje je dalo mešovitu sliku ovog sektora. Naime, poslovna aktivnost među osiguravačima je održana, dok je obim posla banaka, stambenih štedionica i specijalizovanih zajmodavaca stagnirao ili opao.

Studija je takođe otkrila "zapanjujući gubitak zamajca" kod investicionih menadžera, koji su prijavili najveći pad aktivnosti od finansijske krize pre deset godina.

Velika većina anketiranih kompanija za upravljanje investicijama je manje optimistična u pogledu svojih izgleda u predstojećim mesecima, a najviše je pogođen posao sa inostranim klijentima.

Uprkos sveukupnoj tmurnoj slici, očekuje se da će broj zaposlenih u finansijskom sektoru porasti u tekućem kvartalu i da će investicioni planovi ostati uglavnom stabilni, navodi se u istraživanju, čije rezultate prenosi Rojters.

#Britanija

#Ekonomija

'