AKTUELNO

Snežne padavine paralisale su prethodnih dana pojedine delove Evrope, a sneg i dalje zadaje velike probleme građanima Nemačke, Austrije, Švedske i Švajcarske, gde su tri osobe povređene kada se lavina sručila na restoran jednog hotela.

Agencija AP navodi da je u poslednjih 10 dana u Evropi najmanje 21 osoba izgubila život u snežnom nevremenu.

Snežne padavine su paralisale pojedine delove Nemačke i Švajcarske - u petak nisu saobraćali vozovi, a škole su bile zatvorene, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

U Bavarskoj je palo najviše snega, a Crveni krst je pomagao vozačima koji su ostali zaglavljeni na putevima, dok je jedan devetogodišnji dečak poginuo nedaleko od Minhena kada je na njega palo drvo.

Tri osobe su povređene kada se lavina u švajcarskim Alpima sručila na restoran jednog hotela. Veruje se da su svi gosti hotela evakuisani.

U Švedskoj i Norveškoj snežna oluja blokirala je puteve, dok su u Austriji spasioci uspeli da spasu 41-godišnjeg poljskog snoubordera koji je skrenuo sa staze u skijaškom centru Šlosalmbanu.

U Austriji se u petak situacija malo stabilizovala nakon što je prethodnih danas u pojedinim delovima zemlje palo tri metra snega.

Protekle nedelje devet osoba je poginulo, a dvojica planinara se od prošle subote vode kao nestali.

- Ovolika količina snega na visinama iznad 800 metara nadmorske visine događa se svakih 30 do 100 godina -  rekao je Aleksander Radler iz austrijskog Instituta za meteorologiju i geodinamiku.

Austrijska vojska poslala je helikoptere da "oduvaju" sneg sa krošnji drveća da bi se smanjio rizik od padanje stabala na železničke pruge i puteve.

U Švedskoj snažan snežni vetar pogodio je severne delove zemlje, koji je ponegde dostizao brzinu i od 49,7 metara u sekundi. Na severu Norveške, jedan vozač kamiona opisao je kako je sa drugim vozačima bio celu noć zaglavljen na planinskom putu.

#Sneg

'