AKTUELNO

Konferencija se može pratiti i uživo preko interneta.

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp organizovao je konferenciju za novinare, prvu nakon šest meseci, kako bi najavio povlačenje iz biznisa, ali se pretpostavlja da će glavna tema razgovora sa novinarima biti Rusija.

U njegovom prvom pojavljivanju pred novinarima nakon proglašenja pobede 8. novembra, Tramp će najverovatnije odgovarati na pitanja o namerama da poboljša odnose SAD sa Rusijom naročito od kada su obaveštajne službe zaključile da je Rusija hakovanjem pokušala da utiče na predsedničke izbore.

Tramp je u toku prošle godine odbijao da kritikuje ruskog predsednika Vladimira Putina i pokazivao nameru da poboljša odnose sa Moskvom, uključujući i zajedničku borbu protiv Islamske države.

Kako je istakao, Obamina administracija je stvorila Islamsku državu.

Upitan da li prihvata da je Putin uticao na to da on bude izabran za predsednika, Tramp je naglasio da "ako se on dopada Putinu kao izbor, to treba da bude predanost, a ne slabost jer su odnosi SAD sa Rusijom užasni".

- Da li zaista verujete da bi Hilari bila snažnija prema Putinu od mene? Da li u to stvarno neko veruje - upitao je Tramp.

Tramp je ostavio otvorenim pitanje kako će odgovoriti na rusko hakovanje kojima se ta zemlja, prema izveštaju obaveštajnih službi, umešala u predsedničku kampanju.

- Što se tiče hakovanja, verujem da je u pitanju bila Rusija, ali isto tako verujem da smo hakovani i od strane drugih zemalja i ljudi - rekao je Tramp.

CNN je juče objavio da su poverljiva dokumenta, koja su obaveštajne službe predstavile Trampu, sadržale i navode napisane na dve stranice, da ruski operativci tvrde da imaju kompromitujuće lične i finansijske podatke o Trampu, međutim FBI nije želeo da komentariše te navode.

On je naglasio da nije imao "nikakve dogovore" sa Rusijom, "nikakva dugovanja, pozajmice, niti otvorene projekte".

On je najavio da će menadžment svoje kompanije prepustiti sinovima Donu i Eriku i da se potpuno povlači.

Tramp je potvrdio da će povećani porezi za poslovanje van granica ostati i biti sporovedeni, ali i da će zid sa Meksikom definitivno podići.

- Poštujem Meksiko, zvaničnike i narod. Ne krivim njih što su iskoristili SAD, ali zid ćemo morati da podignemo. Sprovodi se plan prikupljanja novca i realizacije, ali čim to sredimo podićićemo zid sa tom zemljom - naglasio je Tramp.

I. P.

#Donald Tramp

#Novinar

#Rusija

#Vladimir Putin

'