AKTUELNO

Mej može da zadrži poziciju lidera partije i premijera, dok nastavlja da vodi tešku borbu kako bi dobila odobrenje parlamenta za njen plan za Bregzit.

Poslanici vladajuće Konzervativne partije izglasali su poverenje britanskoj premijerki Terezi Mej, javlja Rojters. Glasanje je bilo tajno, a Mej je dobila podršku 200 konzervativnih poslanika, dok je 117 glasalo protiv davanja poverenja njenom rukovodstvu.

Mej je, nakon što je preživela glasanje o poverenju kao liderka Konzervativne partije, koje su tražili poslanici te stranke koji se protive njenom planu o Bregzitu, rekla da će nastaviti sa svojom "obnovljenom misijom" da izvede Britaniju iz EU. Obraćajući se novinarima isred svoje rezidencije u Dauning stritu, Mej je rekla da je zadovoljna što je dobila podršku kolega, ali je priznala da je "značajan broj" njih glasao protiv nje: "Čula sam šta su rekli", jasna je bila Mej nakon, kako je rekla, "dugog i izazovnog dana", navodi AP.

- Nakon ovog glasanja, mi sada moramo da nastavimo posao realizacije Bregzita radi britanskog naroda i gradnje bolje budućnosti za ovu zemlju - poručila je britanska premijerka.

Ona je dodala da to treba da bude Bregzit koji odražava glas naroda, "koji vraća kontrolu nad našim novcem, našim granicama i našim zakonima", koji štiti radna mesta, bezbednost i Uniju i koji ujedinjuje zemlju, preneo je Rojters

- To mora početi ovde u Vestminsteru, sa ujedinjenjem političara sa svim strana i delovanjem u nacionalnom interesu - rekla je Mej.

Ona je dodala da iako je realizacija Bregzita važna, potrebno je fokusirati se na druga pitanja koja narod smatra ključnim, kao što su jačanje ekonomije i izgradnja domova za porodice kojima je to potrebno: "Tako da ovo je naša obnovljena misija: realizacija Begzita za koji su ljudi glasali, vraćanje jedinstva u zemlji i izgradnja države koja zaista funkcioniše za sve", poručila je Mej.

Inače, njoj je bila potrebna prosta većina kako bi se zadržala na čelu partije, to jest 159 od 317 glasova konzervativaca. Nakon što je Mej preživela glasanje o poverenju u svojoj partiji, oglasio se lider opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin, koji je rekao da britanski parlament mora da povrati kontrolu nad procesom Bregzita: "Večerašnje glasanje ne pravi razliku u životu našeg naroda. Ona sada mora da vrati svoj sumoran dogovor u Dom komuna (donji dom britanskog parlamenta) naredne nedelje kako bi parlament vratio kontrolu".

Ishod  glasanja znači da Mej može da zadrži poziciju lidera partije i premijera, dok nastavlja da vodi tešku borbu kako bi dobila odobrenje parlamenta za njen plan za Bregzit, objašnjava AP.

Njena pobeda, takođe, znači da kolege iz Konzervativne partije ne mogu da je izazovu na glasanje o poverenju u narednih godinu dana. Međutim, Mej bi mogla da naiđe na izazov u parlamentu ukoliko opoziciona Laburistička partija zatraži glasanje o poverenju u donjem domu parlamenta zbog plana britanske premijerke za izlazak te zemlje iz EU.

Između ostalih, rezultate večerašnjeg glasanja pozdravio je i austrijski kancelar Sebastijan Kurc, čija zemlja trenutno predsedava EU. On je istakao da mu je drago zbog ishoda: "Radujem se da vidim Terezu Mej sutra", napisao je Kurc na svom Tviter nalogu, uoči samita lidera EU, koji počinje sutra u Briselu. Dodao je da sa britanskom premijerom deli isti cilj - da se u slučaju Bregzita izbegne scenario bez dogovora, preneo je Rojters.

#Bregzit

#Tereza Mej

'