AKTUELNO

Merkel je rekla da Nemačka ostaje posvećena obezbedjivanju uredjenog izlaska Velike Britanije iz EU, dodajući da "nema puno vremena, ali da i dalje ima vremena".

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da Evropska unija insistira na postojećem dogovoru o Bregzitu i da je ona i dalje posvećena uredjenom izlasku Velike Britanije.

Merkel, koja se juče sastala s britanskom premijerkom Terezom Mej, rekla je da se stvari menjaju u Londonu, preneo je Asošiejtid pres. Ona je dodala da Evropska unija "nema nameru da menja sporazum o izlasku" Velike Britanije, ne ulazeći u detalje.

Poslanici Konzervativne partije Tereze Mej tražili su da se unutar stranke glasa o njenom poverenju, pošto je nije uspela da obezbedi podršku parlamenta za svoj dogovor s EU o izlasku. Mej je juče pokušala da pridobije evropske lidere za ustupke koji bi joj omogićili da pridobije podršku poslanika za dogovor o Bregzitu, ali predstavnici EU i zemalja članica rekli da neće ponovo da pregovaraju.

U slučaju da Mej izgubi poverenje svoje stranke, jedna od mogućnosti je haotičan izlazak Velike Britanije iz EU bez ikakvog dogovora, što je, prema mnogim ekonomistima, katstrofalna opcija.

#Angela Merkel

#Bregzit

#EU

'