AKTUELNO

Uz pomoć Evropola španska policija u saradnji sa belgijskom federalnom policijom i belgijskim i španskim sudskim organima uhapsila je belgijskog begunca opisanog kao veoma opasnog u Torevijehi na jugoistoku Španije.

On je pobegao iz Belgije januara 2018. nakon što je počinio više od 20 pljački uz ekstremno nasilje otkada ga traže belgijske vlasti.

Osumnjičeni pripada organizovanoj kriminalnoj grupi i navodno je počinilac i drugih krivičnih dela poput trgovine drogom i ilegalne trgovine vatrenim oružjem. Kada je belgijska federalna policija posumnjala da se begunac krije u Torevijehi, zatražili su saradnju sa španskom policijom, koja je pokrenula istragu i aktivnosti nadžora.

Evropol je pružio analitičku podršku tokom istrage unakrsnom proverom podataka, olakšao razmenu informacija kao i nesmetanu međunaorndu saradnju.

Istraživanje je pokazalo da je begunac prao ilegalnu imovinu nastalu iz njegove kriminalne aktivnosti u Belgiji preko restorana u Španiji a zatim je ulagao novac u nekretnine. Begunac je uhapšen 7. novembra u Španiji nakon što su belgijske vlasti izdale evrospki nalog za hapšenje.

U Španiji su pretražene tri kuće i restoran, što je rezultovalo zatvaranjem restorana koji je korišćen za pranje novca i zamrzavanjem dva poseda, bankovnih računa i vozila, zajedno sa brojnim dokumentima, elektronskim uređajima, kreditnim karticama i znatnom količinom novca.

#Belgija

#Španija

'