AKTUELNO

Svetski čelnici na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK) u Papu Novoj Gvineji nisu uspeli da se dogovore o završnom saopštenju ukazujući na podele između globalnih sila SAD i Kine.

Čelnici 21 zemlje na samitu APEK-a u Port Morzbiju u Papu Novoj Gvineji s teškoćom su pokušavali da premoste razlike oko uloge Svetske trgovinske organizacije koja upravlja međunarodnom trgovinom.

Saopštenje će izdati predsedavajući samita premijer Papue Nove Gvineje Piter O'Nil.

- Ceo svet je zabrinut" zbog tenzija između Kine i SAD - rekao je O'Nil novinarima koji su ga opkolili kada je potvrdio da neće biti izdato zajedničko saopštenje.

Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je novinarima da postoje razlike između nekoliko zemalja uključujući Kinu i SAD. Nacrti završnog dokumenta u koje je imala uvid agencija AP pokazuju da su SAD želele oštru osudu nefer trgovinske prakse za koju optužuju Kinu.

Dvodnevni samit obeležen je oštrim sukobima i pokazao je rastući rivalitet između Kine i Zapada za uticaj u obično zanemarenom Južnom Pacifiku.

Tokom uzastopnih govora kineskog predsednika Si Đinpinga i potpredsednika SAD Majka Pensa na sastanku istaknuta su neslaganja dve zemlje oko protekcionizma, trgovine i borbe za uticaj na Pacifiku.

Pens je naveo da poštuje Si Đinpinga i Kinu ali je istovremeno oštro kritikovao Kinu, drugu po veličini svetsku privredu, zbog krađe intelektualne svojine, prisilnog transfera tehnologije i nefer trgovinske prakse.

Si je rekao da je svet suočen sa izborom između saradnje i konfrontacije dok rastu protekcionizam i unilateralizam. On je rekao da pravila globalnih institucija ustanovljenih posle Drugog svetskog rata kao što je Svetska trgovinska organizacija ne treba da budu prilagođavana iz sebičnih razloga.

Pens je rekao novinarima da je tokom vikenda imao dva otvorena razgovora s Sijem koji treba da se sastane s predsednikom SAD Donaldom Trampom na samitu Grupe 20 krajem ovog meseca u Buenos Ajresu.

- Danas postoje razlike. One počinju s trgovinskom praksom, carinama i kvotama, prisilnim transferima tehnologije, krađom intelektualne svojine. One idu i dalje od toga i odnose se na, slobodu plovidbe u morima, brizi za ljudska prava - rekao je Pens i dodao da su SAD zainteresovane za bolje odnose ali da "mora da bude promena" s kineske strane.

Si je odgovorio da je dijalog važan.

Kina i SAD su upletene u trgovinski rat koji bi, prema mišljenju eksperata, mogao biti katastrofalan za svetsku ekonomiju. Vašington je prethodnih meseci uveo niz carina na robu uvezenu iz Kine, na šta je Kina odgovorila recipročnim merama.

- Istorija nas uči da niko nema koristi od konfrontacije, bila ona u formi hladnog rata, vrućeg rata ili trgovinskog rata. Pokušaji da se podignu brane i slome bliske ekonomske veze su protivni zakonima ekonomije i istoriji. To je kratkoročni pristup osuđen na propast" - rekao je juče Si.

Učesnici tih godišnjih skupova se za zvanično grupno fotografisanje oblače u šarene košulje, različite svake godine, koje bi trebalo da odraze nacionalne boje zemlje-domaćina sastanka. Neki od zvaničnika su pokušavali da izbegnu taj usputni događaj koji nazivaju "slilkanje u blesavim košuljama" ("silly shirts" photo).

Taj običaj su uvele SAD, 1993. godine, na prvom skupu APEK na nivou šefova država koji su bili zamoljeni da poskidaju kravate da bi "atmosfera bila opuštenija", dok su naredni domaćini APEK razvili tu ideju i uveli oblačenje u šarene košulje što se uvrežilo na tim skupovima "da bi svi bili isti".

#Papua Nova Gvineja

#Si Đinping

#samit

'