AKTUELNO

Sud u Bariju odlučio je da se bivšem italijanskom premijeru Silviju Berluskoniju sudi za navodno podmićivanje jednog biznismena da laže u vezi sa optužbama da mu je pre deset godina podvodio prostitutke, javlja Rojters.

Tužioci tvrde da je Berslukoni dao Djanpaolu Tarantiniju 500.000 evra i gotovini, našao mu posao i obezbedio mu advokate da bi on tvrdio da bivši premijer u tri mandata nije znao da su žene koje su učestovale na žurkama u njegovoj vili bile plačene.

Suđenje bi trebalo da počne 4. februara iduće godine u Bariju, na jugu Italije. Ovo je, kako podseća Rojters, poslednji u nizu pravnih problema s kojima se suočava medijski tajkun (82) od kako je pre 24 godine ušao u politiku.

Pošto je presuda na četvorogodišnji zatvor 2013. zbog utaje poreza njegove TV kompanije Mediaset pretočena u godinu dana društveno korisnog rada, njemu je zabranjeno da obavlja bilo koju javnu funkciju i oduzeto mu je mesto u parlamentu.

Berluskoni, koji sada ponovo može da se kandiduje za javne funkcije, uvek je odbacivao optužbe i tvrdio da je reč o političkom lovu na veštice.

Stranka bivšeg premijera Forca Italija doživela je veliki poraz na izborima u martu posle kojih je postala tek četvrta partija po snazi u parlamentu i prešla u opoziciju, pošto je njena ranija manja partnerka u vladajućoj koaliciji, desničarska Liga, formirala vladu sa antisištemskim Pokretom 5 zvezdica.

#Silvio Berluskoni

'