AKTUELNO

Sa samo deset godina, silovao je komšija u siromašnom kraju u kom je tada živela, a posle nekoliko godina ponovo je bila seksualno zlostavljana.

Bili Holidej je nakon što je prvi put silovana poslata u internat gde su prema njoj bili izuzetno strogi i često su je kažnjavali.

- Godinama sam sanjala o svim užasima koji su me zadesili i budila sam se vrišteći. Trebale su mi godine da to ostavim iza sebe - napisala je pevačica u svojoj autobiografiji.

Foto: Wikipedia

U Njujork se preseila 1928. godine kada je imala samo 14 godina i tada je ponovo bila seksualno zlostavljana. Nakon drugog silovanje, Bili se oktrenula prostituciji zbog čega je vrlo brzo bila uhapšena.

Nakon što je izašla iz zatvora, imala je svoj prvi nastup i to potpuno neočekivano. Ona se prijavila u jednom klubu kao plesačica, međutim vlasniku se više dopalo kako ona peva, a ne kako pleše.

- Gosti su tada zaboravili na piće - prisećala se Holidej koja se prodslavila svojim neobičnim glasom u Hameru.

Foto: Wikipedia

Svoj put ka svetskoj slavi pronašla je 1933. godine, kada su je otkrili veliki muzičari, ali se tokom nastupanja u SAD-u suočila sa rasnim diskriminacijom. Na jednom nastupu u Detroitu naterali su je da zacrni lice, jer je bila previše svetle puti za jednu Afro-amerikanku.

Četrdesetih godina Bili se odala alkoholu, a njen prvi suprug Džimi Monro uveo je u svet heroina pa je pevačica svoju zaradu trošila uglavnom na drogu. Ona je 1947. godine uhapšena zbog posedovanja heorina i deset meseci je bila u federalnom zatvoru posle čega joj je zabranjeno da nastupa u noćnim klubovima koji su joj i donosili zaradu. Drugo hapšenje usledilo je 1949. u San Francisku.

Nakon razvoda od Monroa, zaljubila se u dilera, ali zatim i u mafijaša koji je koristio njeno ime za ''velike'' poslove. Pedesetih je izgubila glas i povukla se sa scene, a ostatak života provela je izgubljena u alkoholu i drogi.

Foto: Wikipedia

Godine 1959. primljena je u bolnicu zbog problema sa jetrom i srcem, a tada su je ponovo uhapsili i ispred njene bolničke sobe postavili su čuvare.

Bili Holidej preminula je 17. jula, a u trenutku svoje smrti imala je 750 dolara pričvršćenih za nogu, 75 centi na bankovnom računu i samo 44. godine.

Autor: Pink.rs

#Bili Holidej

'