AKTUELNO

On je trijumfovao na ovogodišnjem takmičenju za pesmu Evrovizije.

Posle godinu dana čekanja na novog, 62. pobednika takmičenja za pesmu Evrovizije večeras je konačno odlučeno ko je to zaslužio da bude na muzičkom vrhu Evrope.

Večeras se u finalu takmičilo 26 zemalja, a zatim je usledilo glasanje glasovima publike i stručnog žirija u razmeri 50/50.

Foto: Tanjug

Iako je Italija poslednjih meseci navođena kao apsolutni favorit, posle nastupa na prvoj polufinalnoj večeri Portugalija je počela da se penje na kladionicama i u petak je prestigla, smestivši se na prvo mesto liste onih koji imaju najveće šanse za pobedu.

Foto: Tanjug

Portugalija je od samog početka večeri vodila, pa je odmah bilo jasno da je Italija izgubila epitet favorita, da bi na kraju fantastični Portugalac Salvador Sobral i odneo pobedu.

Dakle, 63. takmičenje za pesmu evrovizije biće održano u Portugaliji, verovatno u glavnom gradu Lisabonu.

Foto: Tanjug

Drugo mesto zauzela je Bugarska, dok se Moldavija našla na trećem mestu, a četvrto i peto pripali su Belgiji i Švedskoj. Italija je, bez obzira na prognoze, završila tek na sedmom mestu.

Od zemalja iz regiona jedina se takmičila Hrvatska, koja je zauzela 13. mesto.

Foto: Tanjug

Podsećanja radi, članovi žirija iz Srbije koji su ove godine ocenjivali pesme koje su otpevane u polufinalnim večerima i u finalu jesu: kompozitor Vojislav Vojkan Borisavljević, pevačica Ivana Peters, pevačica Tanja Banjanin, kompozitor i pevač Aleksandar Milić Mili i pevačica Ana Štajdohar.

Za slučaj da je do sada niste čuli, poslušajte pobedničku pesmu:

Autor: V. T.

#Bugarska

#Evrovizija

#Italija

#Portugalija

#Salvador Sobral

#Švedska

'