AKTUELNO

Izdao je 25 albuma, prodao 140 miliona primeraka, a bolest od koje je bolovao skrivao je od svih.

Na današnji dan, 10. januara, iznenada je preminuo legendarni britanski muzičar Dejvid Bouvi, koji je ceo svet ostavio u šoku.

Samo dva dana posle izdavanja svog poslednjeg albuma "Black Star" odjeknula je vest da je muzičar preminuo u 69. godini od raka jetre, bolesti koju je skrivao od javnosti.

Poruka saučešća porodici umetnika koji je prodao 140 miliona albuma poslali su brojni umetnici, političari, zvaničnici Vatikana, pa čak i astronauti iz međunarodne svemirske stanice.

Bouvi je izdao 25 albuma, sa kojih su se mnoge pesme izdvojile kao umetnička dela.

On se proslavio pesmom "Space Oddity" (1969), koja je bila inspirisana filmom "Odiseja u svemiru 2001" Stenlija Kjubrika i koja govori o astronautu Mejdžeru Tomu.

Ali tek album "The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars" iz 1972. godine svrstao ga je među velike britanske i svetske muzičare.

Bouvi je mnogo pažnje posvećivao svom fizičkom izgledu, koji je često menjao i usklađivao sa svojim pesmama.

Njegov muzički žanr se može svrstati kao rok, glem rok, pop, elektronska muzika, s primesama džeza, bluza i soula na pojedinim albumima, kao i alternativnog i avangardnog rokenrola.

Pored toga što je pevao, Bouvi je svirao gitaru, saksofon i klavijature, a glumio je i u nekoliko filmova. Najzapaženija uloga mu je u horor filmu "The Hunger" (1983) Tonija Skota, kao i u filmu "The Man Who Fell to Earth" iz 1976. godine.

Njegove najpoznatije pesme su, između ostalih, "Life on Mars" (1971), "Changes" (1971), "Starman" (1972), "Jean Genie" (1973) ,"Young Americans" (1975), "Ashes to Ashes" (1980) i "Let's Dance" (1983) i "Black Star" (2015).

Poslednji album "Black Star" sastoji se od sedam pesama sa elementima džeza i ritam sekcije poput nemačkog benda Kraftverk, začetnika elektronske muzike.

Pesma "Lazarus" sa tog albuma, sa spotom u kojem Bouvi izgleda vidno iscrpljeno, predstavlja za mnoge obožavaoce oproštajnu pesmu umetnika od publike.

Autor: V. T.

#Dejvid Bouvi | David Bowie

#Smrt

#pevač

#preminuo

'