AKTUELNO

BRAVO!

Najbolji srpski teniser Novak Đoković plasirao se večeras u finale Mastersa u Parizu pobedom nad Švajcarcem Rodžerom Federerom sa 7:6 (8:6), 5:7, 7:6 (7:3).

Novi svetski broj jedan eliminisao je velikog rivala bez ijednog brejka, iako je imao 12 brejk šansi, posle tri sata i šest minuta sjajne igre.

Srpski as u ključnim trenucima, u dva taj-brejka, bio je na vrhunskom nivou i povećao prednost protiv Federera u međusobnim duelima na 25:22.

Za trofej Mastersa, trećeg u nizu, igraće protiv Rusa Karena Hačanova, koji je ranije izbacio Austrijanca Dominika Tima 6:4, 6:1.

Početak susreta protekao je prilično mirno. Teniseri su uzimali poene na svoj servis, a najneizvesnije je bilo u 4 gemu koji je ujedno bio i jedan od najdužih, ali i najzanimljivijih na susretu.

Pri rezultatu 4:3 za Novaka, servirao je Federer, a naš teniser imao je 4 odlične šanse za brejk. Na 40:40, Nole je došao do prednosti, ali je Švajcarac krajnjim naporom uspeo da se izvuče.

Foto: Tanjug

Tada je viđen i najkomičniji poen. Srbin je reternirao, loptica je udarila u mrežu, promenila pravac ka Federerovoj glavi. Švajcarac je refleksno reagovao i došao do izjednačenja.

Do kraja seta, ušlo se u taj-brejk u kojem su se obojica tenisera smenjivala u vođstvu. Do set lopte prvi je stigao Švajcarac ali je Nole uspeo da izjednači i na kraju osvoji set.

Uvodni gem drugog seta pripao je Federeru koji je dodao gas, ali je Novak uspeo adekvatno da odgovori i ne dozvoli mu brejk. Posle 1:1, sve je profunkcionisalo kod Novaka koji je naredna tri gema u kojima je servirao osvojio bez izgubljenog poena.

Do kraja seta, teniseri su osvajali poene na svoj servis, a prelomni momenat dogodio se na samom kraju kada je Federer poveo, pa napravio brejk pri rezultatu 6:5 i tako osvojio set.

Otišlo se u odlučujući set u kojem je Novak imao 2 brejk lopte u 1. gemu, ali je Fedrer uz mnogo sreće i uz pomoć mreže, uspeo da osvoji poen i izvuče se, po drugi put na meču iz, naizgled, bezizlazne situacije.

Foto: Tanjug AP

Ovo je bio možda i prelomni trenutak, jer je prilično iznervirao Srbina koji nije mogao da veruje šta se dešava. Sa druge strane, Švajcarac se izvinio, ali nije uspeo da prikrije osmeh posle bitnog poena.

Do kraja, pri rezultatu 4:4, Novak je imao 2 brejk šanse, ali je njegov protivnik odservirao 16 as, a potom i preokrenuo gem u svoju korist. Usledio je još jedan taj brejk u kojem se bolje snašao Srbin.

Masters u Parizu igra se za ukupni nagradni fond od 5.444.985 evra.

#Novak Đoković

#Pariz

'