AKTUELNO

Novi trener košarkaškog kluba Partizan Andrea Trinkijeri rekao je danas u Beogradu da je pre svega zbog časti preuzeo crno-bele, kao i da to "nije normalan klub", već posebna sredina.

- Znam da ćete me pitati zašto sam ovde, a odgovor je čast! Ja sam prvi strani trener u mnogo, mnogo godina u ovoj zemlji košarke. Profesor Nikolić, Dule Vujošević, Željko, igrači... Ovo nije normalan klub, ovo je specijalna sredina, čista košarka - rekao je Trinkijeri novinarima na svom predstavljanju u dvorani "Aleksandar Nikolić".

On je na predstavljanju u Beogradu pred velikim brojem novinara imao mnogo reči hvali za Partizan i za Srbiju, dodavši da voli nove i velike izazove.

- Velika je ovo odgovornost, imamo pune ruke posla, ne znam da li će dve biti dovoljne. Izazov je napraviti nešto ovde, evo kravatu sam pogodio (crno-bela kombinacija). Da napravimo nešto što će da traje. U sportu je izazov kao benzin, ne može se bez njega. Imao sam puno ponuda ovog leta, ali nisam našao pravi 'filing'. Kad sam se upoznao sa predsednikom imao sam dobar utisak. Imamo projekat, moramo da nađemo ritam - rekao je rođeni Italijan, poreklom sa prostora bivše Jugoslavije.

Foto: Tanjug

On je kazao da sigurno neće biti lako u Partizanu, odnosno da je "već teško", kao i da crno-beli imaju veliki potencijal, ali samo na papiru.

"Neki ceo život ostanu potencijal. Mladi igrač ođedanput više nije ni mlad...", rekao je Trinkijeri, uz ocenu da je ekipa u depresiji, a da je njegov prvi cilj da je očvrsne.

- Očekujem da navijači budu uz klub kao do sada. Ovo nije klub, ovo je nešto više od toga - život. Garantujem da ćemo toliko raditi da ćemo biti bolji. Koliko, nemam pojma. Nije momenat da kažeš sad ekipi da nešto moraš. Mladi igrači nemaju dovoljno mentalne snage da to izdrže. Ovde poslednjih godina Zvezda sve dobijala, oni su favoriti. sutra igramo sa Megom, oni imaju 5:0, a mi 2:3. Ko je favorit? - rekao je Trinkijeri.

Upitan da li će biti pojačanja, Trinkijeri je počeo da peva navijačku pesmu "naše snage jačaju svakim novim danom".

- Imamo takve navijače da je to prvo pojačanje. Najgore je kad mlad igrač ide na teren i boji se greške. Ajde da ih ohrabrimo, da se zatvorimo u halu i radimo. Cilj nam je da preživimo svaki dan. Rekao sam predsedniku da mi dovede Kleja Tompsona iz Golden Stejta ako može - rekao je Trinkijeri uz smeh.

- Moramo da se dignemo u ABA ligi, pristupu pre svega, pa u kvalitetu. Prvo moramo da napravimo dobru filozofiju, da mlada ekipa mora da ima samopouzdanje i da dobije neku utakmicu, ali ne po svaku cenu. U Evropi, imamo meč u utorak, nemamo snagu da idemo dalje od toga. Idemo polako...- kazao je on.

Foto: Tanjug

Trinkijeri nije želeo da obećava bili kakve rezultate, ali da veruje da će ekipa u svakoj utakmici davati svoj maksimum.

- Voleo bih da posle svake utakmice budemo mnogo umorni, da smo sve dali od sebe... Ne mogu da obećam ništa, igrači nisu mašine. Pred njima je težak put. Želim da imamo prljavu majicu, ako treba i malo krvi, mada crvena baš nije prava boja - rekao je Trinkijeri u šali.

Predsednik Partizana Ostoja Mijailović rekao je da je Trinkijeri prihvatio trogodišnji ugovor, kao i da je njegov dolazak "veliki stvar za klub i srpsku košarku".

- Postojalo je dosta opcija, ali moja prva želja je bio Andrea, nije bilo mnogo zatezanja oko uslova. Shvatili smo da ciljevi treba da budu isti. On je prihvatio ugovor na tri godine, to je dugoročni projekat. Preko noći ne može ništa da se desi, rekao sam da nemam čarobni štapić. Dosta se dobrih stvari desilo tokom protekle godine. Partizan sa Trinkjerijem ima lepu budućnost. Bilo je dosta pritisaka sa strane, ali mogu da obećam navijačima da ćemo i ja i klub biti sve bolji - rekao je predsednik Partizana.

#KK Partizan

'