AKTUELNO

Belgijske vlasti uhapsile su devet osoba u vezi s velikim finansijskim prevarama i istragom o nameštanju fudbalskih utakmicia.

Tri dana posle operacije u devet belgijskih klubova i pretresa u sedam država, podnete su optužbe za pripadanje kriminalnoj organizaciji, nameštanje utakmica, pranje novca i korupciju, rekla je portparolka federalnog tužilaštva Venke Rogen.

Među privedenima su tri menadžera i jedan sudija iz najviše lige, preneo je Asošiejted pres.

Tužioci su naveli da se optužbe za nameštanje mečeva tiču borbe za opstanak u elitnoj ligi prošle sezone i da ne obuhvataju velike klubove.

Zbog masovnosti skandala, belgijska druga liga odlučila je da se ovog vikenda ne igraju utakmice. U prvoj ligi nema utakmica zbog pauze za reprezentativni fudbal.

Istraga finansijskih malverzacija je usredsređena na dvojicu menadžera koji su imali kontakte s mnogima iz vodećih belgijskih klubova, uključujući Anderleht, Briž i Standard Lijež. Optužbe protiv njih se odnose na utaju poreza i ilegalno lično bogaćenje.

Trener belgijskog šampiona, Briža, Hrvat Ivan Leko saslušan je juče, zajedno s menadžerima Dejanom Veljkovićem iz Srbije i Belgijancem Mođijem Bajatom.

Policija je rethoddno sprovela veliku raciju u gradovima širom Evrope. Kako je navedeno, 44 racije su obavljene u Belgiji, a 13 u Francuskoj, Luksemburgu, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i na Kipru.

Srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je u sredu da je na šest lokacija u Beogradu i Nišu policija zaplenila 800.000 evra za koje se sumnja da potiču od pranja novca iz malverzacija pri transferu fudbalera u Belgiji.

#Belgija

#Hapšenje

#fudbal

'