AKTUELNO

Karata za utakmicu Crna Gora — Srbija nema u slobodnoj prodaji, fudbalsku ekspediciju iz Beograda dočekala je policija, a planirano je zatvaranje kafića, kafana i butika, kao da je policijski čas.

Prva fudbalska utakmica između reprezentacija Crne Gore i Srbije zakazana je za četvrtak od 20:45 časova. I dok svi očekuju pravi fudbalski spektakl dvije „bratske“ reprezentacije doskora zajedničke države, što potvrđuju i riječi predsjednika Fudbalskog saveza Crne Gore Dejana Savićevića — „neka pobijedi bolji“, istinske ljubitelje fudbala razočarala je odluka organizatora, prema kojoj za meč sa Srbijom neće biti karata u slobodnoj prodaji.

To je definitivno potvrdio i portparol FSCG Branko Latinović, pravdajući to nikad većim brojem zahtjeva za kupovinu ulaznica putem rezervacije.

„Slobodne prodaje ulaznica za utakmicu Lige nacija protiv Srbije neće biti. Sve karte su prodate putem trebovanja. Zahtjevi koji su stigli u Fudbalski savez bili su takvi da bi mogli popuniti duplo veći kapacitet. Kompletan kontigent ulaznica kojih je bilo ukupno 10.700 prodat je fizičkim i pravnim licima, koja su u prethodnom periodu stalno trebovale ulaznice za utakmice naše fudbalske reprezentacije“, kazao je Latinović.

Pored ove činjenice, koju su mnogi protumačili kao poruku da na tribinama stadiona pod Goricom u meču sa Srbijom mogu biti samo „podobni“ ili „odabrani“, FSCG je saopštio da je meč Crna Gora — Srbija takođe proglašen i utakmicom „visokog rizika“.

O tome govori detalj da je fudbalsku ekspediciju Srbije odmah po slijetanju iz Beograda dočekala crnogorska policija, što je prema pisanju portala RTCG „ne tako čest potez“, koji pokazuje „koliko domaćin maksimalno ozbiljno shvata gostovanje Srbije u prvom istorijskom meču dvije reprezentacije od osamostaljenja“.

U sklopu pojačanih mjera bezbednosti, Uprava policije je takođe saopštila da će tokom čitavog „sportskog dana“ praktično sve ulice u centru Podgorice biti zatvorene za saobraćaj, a postoji mogućnost i da će centar grada biti praktično pust, zbog indicija da će se zabraniti rad kafana, lokala, butika i restorana…

Sve u svemu, čini se da se fudbalska utakmica Crna Gora — Srbija može primarno posmatrati iz dva ugla. Prvi je svakako onaj ljepši, koji govori o neskrivenom prijateljstvu igrača, stručnih štabova i fudbalskih radnika obeju selekcija.

„U reprezentaciji Srbije imam mnogo drugova, biće pomalo neobično“, priznaje kapiten crnogorske selekcije Stevan Jovetić.

Sa druge strane, u čitavu stvar je nažalost svoje prste ponovo uplela i politika, jer bi drugačije gotovo nemoguće bilo objasniti na osnovu kojih parametara je meč „bratskih selekcija“ proglašen visokorizičnim.

Kada je u pitanju nezadovoljstvo navijača zbog činjenice da se ulaznica za meč sa Srbijom po prvi put nije mogla kupiti ni na biletarnici, niti bez kopije lične karte, novinar sportske redakcije „DAN-a“ Dejan Papić podsjeća da ni do sada kontigent karata koji se puštao u slobodnu prodaju prilikom nastupa crnogorske selekcije nije bio veliki, te da je uvijek bio nekih 1000 ulaznica.

Uzevši u obzir da je kapacitet stadiona pod Goricom „zbog bezbjednosti“ smanjen za tih 1000 mjesta, kao i da se za navijače srpske reprezentacije, odnosno Fudbalski savez Srbije po pravilima moralo obezbijediti 5 odsto ulaznica, ovaj novinar nije previše iznenađen što ovog puta nije bilo karata u slobodnoj prodaji za crnogorske građane. On ipak smatra da se možda i u ovom slučaju mogao obezbjediti određeni kontigent ulaznica za narod.

„Moje mišljenje je da je trebalo pustiti barem 1000 ulaznica u slobodnu prodaju, ali i ono što je (u Fudbalskom savezu) rečeno, da su imali toliko trebovanja da bi ispunili i dva stadiona, sigurno je tačno. Jer ipak, Srbija je Srbija i jednom dolazi, a i ko zna kada će sledeći put“, kaže Papić.

#Crna Gora

#Srbija

#Utakmica

'