AKTUELNO

Osvajanjem titule prvaka Evrope u juniorskoj konkurenciji (za igrače do 18 godina) srpska košarka nastavila je kontinuitet uspeha u mlađim kategorijama, izjavio je prvi čovek Košarkaškog saveza Srbije (KSS) Predrag Danilović.

Juniori Srbije pobedom nad domaćinom Letonijom 99:90 u Rigi odbranili su zlatnu medalju na kontinentalnom takmičenju.

- Ovog leta smo beležili velike rezultate, zlato je osvojeno u basketu, srebro su uzele juniorke, a juniori najsjajnije odličje. Prošle godine smo takođe bili prvi u ovom uzrastu, a sada smo potvrdili primat u Evropi. Važno je da imamo kontinuitet dobrih rezultata u mlađim selekcijama. Zato cenimo rad klubova i želimo da stvaramo šampione - rekao je Danilović na konferenciji za medije u Kući košarke u Sazonovoj.

Proslavljeni srpski as uverenje da će jednog dana mnogo igrača iz juniorskog tima preći u A tim.

- Sa aspekta nekog ko je igrao košarku, prelazak iz juniora u seniore je osetljiv. Iskreno se nadam da će im klubovi dati više prostora, iako znam da to nije lako jer se traže rezultati. To je jedini način da dosta članova ove generacije pređe u A tim - poručio je Danilović. Potpredsednik KSS Igor Rakočević, koji je bio uz juniore u Rigi u završnici, dodaje da je ovakav uspeh retkost.

- Plasirali su se na SP, a onda i odbranili zlato. U nekim momentima su igrali kao pravi seniorski tim, velike zasluge idu selektoru Bućanu - kaže Rakočević.

Selektor Aleksandar Bućan zahvalio se KSS-u na uslovima za rad

- Pokazali smo ko smo i šta smo, ovo je uspeh celog KSS-a, ali i klubova gde nastupaju igrači. Nadam se da će biti u budućnosti uspešni kao i u Rigi - rekao je Bućan.

Kapiten Dalibor Ilić i MVP prvenstva Marko Pecarski složili su se da je napravljen sjajan uspeh i da su ponosni na ekipu.

Ilić je ispred reprezentacije poklonio zlatne medalje iz Rige predsedniku KSS Daniloviću i generalnom sekretaru Dejanu Tomaševiću za veliki doprinos.

#Košarkaški savez Srbije

'