AKTUELNO

Hrvatska predsednica je u Soči doputovala na poziv Ruske federacije.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je doputovala danas u Soči da bodri Vatrene protiv tima Rusije, na Svetskom prvenstvu u fudbalu, utakmicu će pratiti iz VIP lože sa premijerom Dmitrijem Medvedevim. Po dolasku u Soči ona se sastala sa selektorom hrvatskog tima Zlatkom Dalićem i poželela sreću hrvatskom timu.

- Kao što znate ja sam tu službeno, a na utakmici će biti predsednik ruske vlade gospodin Medvedev kojemu ću se pridružiti u VIP loži. Neće mi biti lako suzdržavati se u onim emotivnim trenucima za koje verujem da će ih večeras biti puno. Neće biti lako jer će oni u publici večeras imati 12-og igrača i očekujem puno ruskih navijača koji će snažno navijati na ovom velikom stadionu. Verujem u veliku, lepu i fer utakmicu i naravno verujem u našu pobedu - kazala je predsednica.

Podsetila je da je nakon utakmice sa Danskom obećala fudbaleru Luki Modriću da će večeras posebno navijati za njega, te da veruje da on odigrati, kako je rekla, sjajnu utakmicu. Rekla je da će se njen susret pre utakmice sa Medvedevim uglavnom odnositi na privredne teme, te da posebno želi s njim da razgovara o pitanju Agrokora.

Ono što želimo nakon ove nagodbe, za koju se nadam da će biti sve u redu, da se Agrokor ne samo digne na noge nego da bude onako kako su mi obećali predstavnici u budućoj upravi Agrokora, da to bude jedna od najboljih evropskih kompanija koja će se zasnivati na izvozu, da se svi poverenici i svi dobavljači, od Belja do svih ostalih, da se i oni guraju, da se guraju njihovi proizvodi posebno izvoz ovde u Rusiji. Verujem da tu možemo naći svoje tržište i u okviru režima sankcija koji postoji - rekla je predsednica u izjavi za novinare po dolasku u Soči.

Dodala je i da je puno toga odrađeno od njezinog poslednjeg susreta sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinomm, upravo u Sočiju i susretom sa Medvedevim u Moskvi u oktobru prošle godine.

Inače, Grabar Kitarović je iz Zagreba na utakmicu otputovala sa navijačima hrvatskog tima u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u fudbalu, preneli su hrvatski mediji.

Zbog strogih pravila FIFA-e Kitarović u loži neće smeti da nosi dres, pa će na sebi imati belu majicu preko koje će obući crveni sako. Na sebi će imati i šal s hrvatskim nacionalnim obeležjima.

Put cele delegacije koštaće 40.000 kuna, a svi članovi odrekli su se svojih dnevnica. Ruski predsednik Vladimir Putin neće biti na stadionu tokom meča Rusije i Hrvatske.

Odlazak Kitarović u Soči podržao je premijer Andrej Plenković, koji je rekao da je "odlično to što predsednica ide na utakmicu u Rusiju".

- To je jako dobra odluka - kazao je Plenković.

#Hrvatska

#Kolinda Grabar Kitarović

#Svetsko prvenstvo

'