AKTUELNO

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu uhapsili su danas bivšeg izvršnog direktora zagrebačkog "Dinama" Zdravka Mamića, potvrđeno je bosanskim novinaraima u ovoj agenciji.

Mamić je uhapšen na osnovu međunarodne poternice koju je raspisala Hrvatska. Županijski sud u Osijeku je Mamiću izrekao je presudu od šest i po godina zatvora. Dan pre izricanja presude, Mamić je iz Hrvatske došao u Međugorje.

Mamić je juče izjavio da ni „za živu glavu“ neće doći u Hrvatskoj, te da će se na slobodi u BiH pripremati „da dokaže svoju nevinost“.

Prema njegovim tvrdnjama u medijskim istupima, on poseduje uverenje o državljanstvu BiH na osnovu kojeg je predao zahtjev za dobijanje svih tamošnjih dokumenata.

Prema zakonskoj proceduri Mamić će biti priveden u Sud BiH, gde bi esktradicioni sudija trebao da utvrdi koje dokumente poseduje. Ukoliko ima validne dokumente o posedovanju bosanskohercegovačkog državljanstva, Mamić prema zakonskim propisima neće do daljnjeg moći biti izručen Hrvatskoj.

Podsećanja radi, pored Zdravka Mamića osuđeni su njegov brat Zoran Mamić na četiri godine i 11 meseci, potom poreznik Milan Pernar na četiri godine i dva meseca) te bivši direktor Dinama Damir Vrbanović na tri tri godine koje je Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala - USKOK teretio za utaju poreza i skrivanje za više od 15 miliona evra.

#Bosna i Hercegovina

#Hapšenje

#Zdravko Mamić

'