AKTUELNO

Svetsko prvenstvo u fudbalu, 21. po redu, kreće večeras u Moskvi, na stadionu "Lužnjiki", utakmicom između domaćina Rusije i Saudijske Arabije, a titulu brani Nemačka.

Posle osam godina među 32 najbolje selekcije na planeti je i Srbija, koja na turniru startuje u nedelju protiv Kostarike u Samari, a rivali u E grupi su joj i Brazil i Švajcarska.

Pored Samare i Moskve, utakmice na najvećoj smotri fudbala u Rusiji igraće se u još devet gradova - Njižnjem Novgorodu, Volgogradu, Jekaterinburgu, Saransku, Rostovu na Donu, Kaljiningradu, Kazanju, Sočiju i Sankt Peterburgu, s tim da ruska prestonica daje dva stadiona - Oktritije arenu i Lužnjiki.

Za velelepna, moderna zdanja i okolnu infrastrukturu Vlada Rusije uložila je čak 20 milijardi dolara, svi su u državnom vlasništvu i sa najvišim kriteterijumima FIFA, uz maksimalne mere bezbednosti, pa se očekuje da organizacija bude na vrhunskom nivou.

Titulu prvaka sveta brani Nemačka, a dugačak je red glavnih izazivača.

Tu su petostruki šampion Brazil, potom Argentina, Francuska, Belgija, evropski prvak Portugalija, Španije koja je pred start takmičenja smenila selektora Djulena Lopetegija i postavila Fernanda Jera, ali možda i neke druge selekcije koji iz potaje čeka svoju šansu.

Za Srbiju bi veliki uspeh bio da prođe grupnu fazu, što će biti mnogo lakše ako na startu savlada nezgodnu Kostariku pre utakmica protiv Švajcarske 22. juna u Kaljiningradu i pet dana kasnije Brazila u Moskvi.

Pre 17 sati, za kada je zakazan početak utakmice Rusija - Saudijska Arabija pred 80.000 gledalaca na Lužnjikiju, biće upriličeno svečano otvaranje Mundijala uz prigodan program sa britanskom pop zvezdom Robijem Vilijamsom u centru pažnje.

Sastav grupa na SP:

A grupa: Rusija, Urugvaj, Egipat, Saudijska Arabija. B grupa: Španija, Portugalija, Maroko, Iran. C grupa: Francuska, Danska, Peru, Australija. D grupa: Argentina, Hrvatska, Island, Nigerija. E grupa: Brazil, Švajcarska, Kostarika, Srbija. F grupa: Nemačka, Meksiko, Švedska, Južna Koreja. G grupa: Belgija, Engleska, Panama, Tunis. H grupa: Poljska, Kolumbija, Senegal i Japan.

#Rusija

#Svetsko prvenstvo

#fudbal

'