AKTUELNO

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednik gradske skupštine Nikola Nikodijević obišli su danas „Štark arenu” i uverili se da je tri dana pred početak završnog turnira košarkaške Evrolige sve spremno za veliki sportski spektakl.

Tom prilikom održana je i sednica organizacionog odbora ovog takmičenja kojoj je predsedavao gradonačelnik Siniša Mali.

Mali je poručio da „Štark arena” nikada nije izgledala bolje nego sada, kao i da je sve što je je bilo do grada, kao organizatora, urađeno pet dana pre roka.

– Beograd će od 18. do 20. maja prvi put biti domaćin završnog turnira košarkaške Evrolige. Čelnici ovog takmičenja su prezadovoljni i kažu da su pripreme urađene na najbolji mogući način. Ostalo je još samo da se postavi parket, ali to rade njihove ekipe. Nakon toga, „Štark arena” će biti u potpunosti spremna za predstojeći Fajnal for – rekao je Mali.

On je dodao da se očekuje preko 20.000 turista u Beogradu, prevashodno iz zemalja iz kojih dolaze finalisti, odnosno Turske, Španije, Litvanije i Rusije, piše na sajtu beograd.rs.

Foto: Grad Beograd

– Na Aerodromu „Nikola Tesla” očekuje se vanredno sletanje oko 50 aviona, dok će direktan televizijski prenos moći da se gleda u više od 200 zemalja. To je sjajna prilika za promociju Beograda i Srbije, kao i još jedna šansa da pokažemo da smo sportska i košarkaška velesila. Tokom vikenda Beograd će biti košarkaški centar Evrope, a paralelno sa završnim turnirom, naš grad će biti domaćin i juniorskog Fajnal for takmičenja, uz učešće dva domaća kluba – „Crvene zvezde” i „Mega Bemaksa”. U pitanju je pravi sportski spektakl i drago mi je da smo još jednom pokazali da smo više nego sposobni da organizujemo ovoliko zahtevan i važan događaj – istakao je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, „Štark arena” izgleda nikada bolje, tačnije izgleda onako kako je trebalo da izgleda u vreme kada je završena.

– Medijski prsten i medijska kocka su postavljene, ozvučenje i osvetljenje je novo, a valja istaći da sve što je kupljeno od opreme ostaje u vlasništvu „Štark arene”. Uređeni su i platoi oko dvorane, a ukupno je Grad Beograd uložio oko dva miliona evra u poslednjih nekoliko meseci kako bi dvorana izgledala kako izgleda danas. Želim da zahvalim Vladi Republike Srbije, sa kojom smo zajednički organizovali ovaj događaj, a sa nama je i resorni ministar Vanja Udovičić. Zahvalnost dugujemo predsedniku Aleksandru Vučiću, od koga je potekla ideja da se Beograd kandiduje za organizaciju Fajnal fora – zaključio je Mali.

Nikodijević je precizirao da je fan-zona sastavni deo organizacije Fajnal fora. Ona, kako je rekao, služi za promociju košarke, ali i sponzora koji prate Evroligu.

– Predviđeno je da traje u petak, subotu i nedelju, od 10 do 22 sata, na Kalemegdanu. To je simbolično mesto gde se rodila i srpska, jugoslovenska i evropska košarka i tu sve posetoioce čeka puno zabave i različitog pograma. Predviđene su revijalne i humanitarne utakmice, programi za decu, razne promocije – multimedijalni događaj za sve uzraste – rekao je Nikodijević.

On je dodao da će tu svi posetioci imati priliku da se druže sa legendama košarke, igračima koji su obeležili ovaj sport i prethodnu deceniju, kao i gostima Evrolige.

Foto: Grad Beograd

Govoreći o rekonstrukciji Arene, predsednik Skupštine grada je istakao da su u pitanju investicije koje nisu napravljene od njenog puštanja u rad.

– Kada je projektovana „Štark arena”, trebalo je da bude tehnički najsavremenije opremljena, ali kada je puštena u rad 2004. godine, zbog nedostatka novca nikada nije kupljena oprema. Sada smo prvi put kupili opremu koja ostaje u njenom trajnom vlasništvu. Medijska kocka i medijski prsten, kao i nova savremena led rasveta omogućiće da se i u svim budućim sportskim i kulturnim događajima isprate svi tehnički zahtevi i neće morati više da se iznajmljuje – rekao je Nikodijević.

Foto: Grad Beograd

Događaju su prisustvovali ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, sekretar za sport i omladinu Zoran Jovanović, sekretarka za informisanje Mirjana Pavičić, sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš, podsekretar za informisanje Boris Jovanović, podsekretar za sport i omladinu Nikola Rajičić, direktor „Štark arene” Đorđe Milutinović, v.d. generalnog direktora Aerodroma „Nikola Tesla” Saša Vlaisavljević, direkor „Telekoma Srbija” Predrag Ćulibrk, predsednik KSS Predrag Danilović, kao i predstavnici domaćih kompanija, MUP-a i Vojske RS.

#Fajnal for

#Košarka

#Nikola Nikodijević

#Siniša Mali

'