AKTUELNO

Gosti Novog jutra komentarisali su predstojeće Svetsko prvenstvo u fudbalu koje će se održati u Rusiji i pokušali da nađu odgovor na pitanje šta je danas sveti gral srpskog, a šta ruskog navijača , kako se Rusija priprema za Svetsko prvenstvo u svetlu američkih sankcija, ali i dolaska najvećeg broja američkih navijača i koliko je za spske turističke agencije Mundijal unosan biznis.

Svetsko prvenstvo u Rusiji biće jedno od najgledanijih u istoriji, ako je suditi po tempu prodaje ulaznica. Do sada je prodato blizu dva miliona ulaznica, poslednja faza prodaje preostalih počeće sutra, a prema procenama, popunjenost stadiona u Rusiji biće veća od 90 procenata.

S druge strane, srpska statistika kaže da navijače od odlaska na mundijal i bodrenja naše reprezentacije ne mogu da odvrate ni čak četiri ili pet prosečnih plata, koliko je potrebno da bi bili deo ovog mundijalskog spektakla.

Foto: TV Pink

Predsednik Balkanske alijanse i politikolog Evgenija Trofimčuk, kaže za „Novo jutro“ da ljudi koji dolaze u Rusiju, dolaze zbog fudbala i takmičenja.

- Politički odnos prema Rusiji nema veze sa fudbalom, pa tako ni takmičari ne mešaju politiku sa svojom igrom – ističe Trofimčuk.

Foto: TV Pink

Predsednik rusko srpske dijaspore Senica.ru i politikolog Kiril Borščev, kaže da su ruske službe bezbednosti verovatno učinile sve da spreče eventualne incidente, budući da postoji ogromno iskustvo sa organizovanjem takmičenja i manifestacija.

- Sve će biti potpuno bezbedno – kaže Borščev.

Direktor Sportskog društva Crvena zvezda Marketing Zoran Avramović kaže da je fudbal jedan od najvećih globalnih fenomena i pokazuje da je više od igre.

- Fudbal je postao značajno veliko oružje, koje nema veze sa onim što je stvarnost fudbalu. Zato sam uputio poruku FIFA-i da „da šansu fudbalu“. Ako bi FIFA uspela da organizuje da 32 kapitena iz celog sveta u ozbiljnu i lepu kampanju kojom bi se pred mundijal potisnule sve političke teme apelima preko društvenih mreža. Došao je red na Rusiju da pokaže da je svetsko prvenstvo sinonim za sreću. FIFA ima šansu da zaštiti fudbal, koji je nevin i sam ne može da se odbrani – kaže Avramović za „Novo jutro“.

Foto: TV Pink

Dirketor JUTE Aleksandar Seničić kaže da su se agencije pred mundijal dobro pripremile, a da aranžmane najviše opterećuje sam prevoz do Rusije koji je dosta skup.

Kada je reč o ceni aranžmana, Seničić kaže da se jednodnevni kreću od 250-270 evra, dok postoje i oni od nekoliko hiljada evra za one koji žele da provedu više od sedam dana u Rusiji.

- Prilikom organizovanja putovanja, kada su ovakva takmičenja u pitanju najkomplikovanije je to što unapred ne znamo rezultat naše reprezentacije, pa ne možemo unapred rezervizati smeštaj za drugu fazu takmičenja – kaže Seničić, dodajući da se prave predreprezentacije na osnovu pretpostavke rezultata.

Foto: TV Pink

Kako kaže, biće čarter letovi koji se organizuju za jednu utakmicu (jednodnevni i dvodnevni letovi) i oni koji se organizuju za dve utakmice u Samari i Moskvi.

- Aranžmani i nisu toliko skupi koliko sam mislio da će biti u početku, jer Rusi daju ogromne popuste na prevoz - kaže Seničić.

Ipak, ističe da smeštaja ima dovoljno i agencije su već „uhodane“ budući da rade organizacije ovakvih takmičenja godinama.

Siguran sam da će incidenata neće biti kada je reč o nacijačima jer idemo u dragu i prijateljsku zemlju. Oni koji žele da posete mundijal, mogu da biraju da li će gledati pojedinačne utakmice ili će uplaćivati pakete koji uključuju dve ili tri utakmice. Paketi su nešto skuplji, od 1.500 evra. Od sutra ponovo kreće prodaja karata preko UEFA-e, svi koji nemaju karte mogu da se obrate agencijama ili pokušaju sami preko fifa.com sajta da karte kupe. Nakon kupovine karata obavezno je nabaviti Fan ID dokument (Ruski dom). Sve ostalo može se dobiti u turističkim agencijama, a njih oko sedam ili osam baviće se ozbiljno organizovanjem aranžmana za mundijal - ističe Seničić.

Boriščev je istakao da svaki navijač na mundijalu mora da ima Fan ID dokument koji mu dozvoljava ulazak na utakmicu. Srpski navijači ovaj dokument mogu preuzeti u Ruskom domu u Beogradu.

- U Kraljice Natalije 33, u Ruskom domu, otvoren je info centar, gde se navijači mogu informisati o svemu vezanom za Svetsko prvenstvo – kaže Borščev.

Foto: TV Pink

#Novo jutro

#Svetsko prvenstvo

#fudbal

'