AKTUELNO

Delegacija Srpskog Esport saveza boravila je u kineskom gradu Haikou gde je održano finale takmičenja World Electronic Sports Games (WESG) koje su probile sve rekorde.

Tokom radne posete srpska delegacija je sa domaćinom Džejsonom Fungom razgovarala o razvoju WESG u regionu, saradnji, kao i podršci u unapređenju razvoja sistema esporta u Srbiji.

- Srbija je zemlja na koju smo se fokusirali, naročito iz razloga sto je Esport priznat od strane države. To će nam omogućiti da bolje izgradimo 'ekosistem' esporta uz pomoć zvaničnih institucija. Razgovori sa srpskim esports savezom definitivno idu u pravom smeru i radujemo se što aemo uskoro i ozvaničiti saradnju. Ove godine smo na našim WESG takmičenjima imali preko 65.000 učesnika širom sveta, tako da sam izuzetno zadovoljan. Gradimo više mogućnosti za sve širom sveta da zajednički učestvuju u esportu - rekao je Fung.

On je objasnio da je u velikom finalu bilo i profesionalnih i amaterskih igrača koji su pođednako se dokazali na međunarodnoj sceni.

- Želimo da esport postane tradicionalni sport. Oličenje tradicionalnih sportova su Olimpijske igre i trudimo se da dostignemo taj standard. Verujem da je nacionalni ponos osnovna društvena vrednost koja prevazilazi same video igre i takmičenja. Nacionalni ponos donosi pravi smisao esportistima i želimo da uključimo sve nacije širom sveta. Sledeće godine proširujemo naše događaje u Evropu, a uskoro ćemo moći da otkrijemo dalje planove - istakao je Fung.

Srpski esports savez zahvalio se vlasnicima kompanije što su prepoznali Srbiju kao partnera.

- Kinezi su zadovoljni uslovima poslovanja u Srbiji. Najveća marketinška prednost Alibabe krije se u velikom nagradnom fondu, međutim, mnogi naši igrači koji igraju preko interneta su primetili najveći nedostatak, relativno daleko se putuje do offline turnira. To Alisports želi da premosti stvaranjem regionalnog centra u Beogradu. Troškovi nisu problem, pošto bi se pokrili kao što je to bilo u Grand finalu, a najveća prednost Beograda je u tome što se u radijusu od 500 km, nalaze svi glavni gradovi zemalja bivše Jugoslavije - rekao je generalni sekreta Dalibor Marinović.

Pročitajte još: DRŽAVNA PRVAKINJA U BOKSU NINA RADOVANOVIĆ: Borim se za titulu WBC Sveta, koja je upražnjena! (VIDEO)

#Beograd

#Esport

#Kina

#igrica

'