AKTUELNO

Potpredsednik Rukometnog saveza Srbije Dragan Škrbić izjavio je da bi hrabriji pristup srpskih igrača doneo bolji rezultat u meču protiv Hrvatske (22:32) u Splitu, iako smatra da je poraz previsok, ali poručuje da je stvari mogu da se isprave protiv Švedske i Islanda.

- Odnos snaga na terenu drugačiji je nego što rezultat govori, čini se kao da je Hrvatska "razbila" Srbiju, ali tako nije bilo. Oba tima su krenula meč dosta bojažljivo, Hrvati su bili opterećeni velikim očekivanjima, a mi nismo iskoristili takvu šansu na početku utakmice da hrabrijom igrom ostvarimo bolji rezultat - rekao je Škrbić Tanjugu u Splitu.

Legendarni pivotmen priznaje da je Hrvatska zasluženo trijumfovala.

- Siguran sam da smo ih u prvih 10-15 minuta pritisli i trčali za njima bio bi dosta bolji rezultat. Hrvatska je kasnije ušla u ritam, nosila ih je publika i kvalitetom su zasluženo pobedili.

On ne misli da su pune tribine, odnosno 12.000 gledalaca, bile smetnja srpskom timu jer smatra da u hali nije bilo bučno.

- Atmosfera je bila korektna, igrači sa obe strane su bili fer, videlo se da igraju zajedno u klubovima i da se poštuju. Iznenađen sam publukom, očekivao sam da će biti bučnija atmosfera, čak u nekim trenucima je delovalo kao da se igra u pozorištu, bez obzira što je bila puna hala. Tribine nisu bile veliki faktor, već postavka igre.

Škrbić tokom igračke karijere ima sve četiri pobede nad Hrvatskom, tri sa velikih takmičenja, ali sada govori da su se stvari u mnogome promenile i da bi Srbi mogli da slede primer komšija oko naboja u državnom timu.

- Nikad nisam izgubio od Hrvatske, a sastajali smo se i na Svetskom i Evropskom prvenstvu. Sećam se da smo ih u Švedskoj na EP pobedili 14 razlike, a oni su godinu dana kasnije postali svetski prvaci. Odnos snaga se promenio, ova hrvatska generacija, kao i prethodna sa Balićem, Metličićem i Lackovićem, ima kvalitet što verovatno nema nijedna druga reprezentacija na svetu. U rukometu, čini mi se i u drugim sportovima, kada obuku niihov dres daju 150 odsto. Siguran sam da su naši igrači pojedinačno bolji, nastupaju u jačim klubovima, ali Hrvati imaju naboj koji utiče da za reprezentaciju igraju preko mogućnosti. Taj primer mogli bismo da sledimo jer smo sličnog mentaliteta.

Dodaje i da sadašnja ekipa nije uigrana, a da Savez ima plan kako da bude više na okupu organizovanjem nekoliko akcija u toku godine.

- Imamo problem da svi reprezentativci igraju u inostranstvu, možda nekoliko njih su u istom timu, a ostali su raštrkani. Moraju da budu u nekom kontaktu kad nisu zajedno, da se organizuju akcije. Imaju 10 treninga i iz iskustva znam da je teško da se uigraju. Mi iz Saveza moramo da radimo na tome kada igrači nisu na okupu".

Nekada najbolji rukometaš sveta veruje da "orlovi" mogu da prebrode poraz od Hrvatske i slave protiv Švedske i Islanda za prolaz u drugi krug sa bodovima.

- Dao sam im podršku. Znaju šta treba da rade, siguran sam da će imati veliku želju. Videćemo za koliko je to dovoljno. Poraz Švedske je iznenađenje, ali kako je igrao Island onda i nije. Imaju prepoznatljiv stil još iz mog vremena, ali možemo da im pariramo. Bilo bi značajno da pobedimo obe utakmice i odemo u drugi krug - zaključio je trofejni pivotmen.

Utakmica 2. kola A grupe između Srbije i Švedske igra se sutra od 18.15 u Splitu.

Pročitajte još: Nenadić: Hrvatsku izbrisali, pobeda nad Švedskom vodi dalje

#Dragan Škrbić

#Rukomet

#Rukometni Savez Srbije RSS

'