AKTUELNO

Soči je jedan od tri moguća kandidata za domaćina Igara 2028. godine, pored Kazanja i Sankt Peterburga.

Rusija bi mogla da se kandiduje za domaćina Olimpijskih igara 2028. godine, pošto će vlada podržati jednog od tri moguća kandidata grada domaćina, preneli su ruski mediji.

Ruskim atletičarima je bilo zabranjeno učešće na prethodnim Olimpijskim igrama u Riju zbog navoda o sistemskom dopingu, koji je, navodno, pokrio i Igre u Londonu 2012. i dve godine kasnije Zimske olimpijske igre u Sočiju.

- Nekoliko gradova u Rusiji spremno je da organizije Olimpijske igre, a to su Kazanj, Soči i Sankt Peterburg. Ti gradovi su u stanju da podnesu kandidature. Imamo dobro iskustvo organizacije Igara u Sočiju. Siguran sam da je Rusija sposobna da organizuje velike sportske događaje na najvišem nivou - rekao je predsednik Ruskog olimpijskog komiteta (ROC) Aleksandar Žukov.

Međuanarodna atletska federacija (IAAF) produžila je suspenziju ruskim atletičarima, koji će tako propustiti Svetsko prvenstvo u Londonu ove godine. Pojedini ruski atletičati će moći da se takmiče kao neutralni sportisti ako zadovolje kriterijume testiranja.

S. P.

#Kandidatura

#Olimpijske igre

#Rusija

'