AKTUELNO

Najbolji teniser sveta Novak Đoković u još jednom teniskom klasiku u finalu Vimbldona savladao je legendarnog Rodžera Federera sa 3:2 u setovima i tako osvojio 16. gren slem turnir u karijeri.

Poslije maratonskog meča, Novak je u razgovoru sa novinarima objasnio šta se sve dešavalo na terenu tokom borbe sa Federerom, na koji način je mentalno prebrodio kriznu situaciju u petom setu kada je Federer imao dve meč lopte i kako je uspeo ostati miran i pribran u teškim trenucima.

Foto: Tanjug/Will Oliver/Pool Photo via AP

- Bilo je veliko olakšanje na kraju, iskreno. Za ovu vrstu mečeva se pripremaš, živiš, oni daju smisao i vrednost svakom minutu koji provedeš na terenu trenirajući kako bi došao u poziciju da igraš ovakav meč sa tvojim najvećim rivalom ikada. Mislim, to je jedna stvar koju sam obećao sebi kada sam izlazio na teren, a to je, da moram ostati smiren i pribran jer sam znao da će atmosfera biti takva kakva jeste - reči su Đokovića.

Kazao je da se posebno bilo teško pripremiti za ovaj meč.

Foto: Tanjug AP/Tim Ireland

- Rodžer je igrao dobro. Otprilike sam i očekivao takav scenario i vizualizirao šta će se desiti. To je bilo najzahtjevnije, mentalna priprema meča bila je najzahtjevnija ikada. Imao sam najzahtjevniji meč sa Nadalom u finalu Australian opena, koji je trajao skoro šest sati. Ali, mentalno, ovo je drugi nivo, zbog svega.

Ovaj meč je imao sve. Lako je mogao da se reši i u njegovu korist. Servirao je ekstremno dobro, mislim, skoro celog meča. Imao sam mnogo poteškoća da predvidim njegov servis. Bio je to flešbek US opena kada sam spasao dve meč lopte protiv njega, takođe.

Foto: Tanjug AP/Ben Curtis

Igranje protiv Rodžera na bilo kojoj podlozi je ok, ali na travi, u finalu... To je mnogo konstantnog pritiska, jer, uvek je ostajao na liniji. Bez obzira da li se servira 150 kilometara na sat, ili se vrati loptica sa 120, on je uvek tu. On je tako talentovan, imao je savršen meč na ovoj podlozi. Morao sam da budem precizan kada god se ukazala prilika za tako nešto. Naročito na drugom servisu, nisam uvek koristio šanse, iako sam imao prilike - govori Đoković.

Otkrio je odakle mu mentalna snaga u petom setu posle četiri sata igre.

- Mogu samo da pričam iz svog ugla. Pričamo o moći vizualizacije i pripreme sebe za moguće scenarije. Pokušao sam da odigram meč u svojoj glavi pre nego sam izašao na teren. Verovatno, nisam baš mogao da odigram skroz sve što se desilo. Uvek pokušavam da zamislim sebe kao pobednika. Mislim da postoji moć u tome. Takođe, pored snage volje, i snaga, ne samo fizička, već i mentalna i emotivna. Za mene, to je konstantna borba, veća od one koja se odvija na samom terenu.

To nije situacija koju možeš da iskusiš i koja utiče na tebe, ali iznutra, ti osetiš te situacije i prihvatiš ih i proživiš. Pre meča sam rekao sebi da ću se isključiti iz svega što se dešava oko terena, i da ću biti prisutan samo u igri. Jedan od faktora koji mi je pomogao da se vratim je upravo ta mentalna stabilnost u ključnim momentima. Ne postoji specijalna formula za hrabrost, barem iz moje perspektive.

Foto: Tanjug AP/Ben Curtis

Moraš konstantno da podsećaš sebe da si tu sa nekim razlogom i da si bolji od drugog momka. Što je momenat teži, moraš više da se podsećaš, moraš više da govoriš sa samim sobom. Tako je barem u mom slučaju.

Kada publika uzvikuje "Rodžer", ja čujem "Novak". Deluje smešno, ali to je zaista tako. Pokušavam da ubedim sebe u to.

Kakav ukus ima trava?

- Bolji nego ikada. Odličan je ukus. Još uvek je varim - našalio se Nole.

Neko je u komentarima nakon meča najbolje opisao Novaka Đokovića u kontekstu njegove mentalne snage: Čovek je formirao novi pravac u psihologiji.

#Novak Đoković

'