AKTUELNO

Večeras od 20:45 u Lavovu biti odigrana fudbalska utakmica “Ukrajina-Srbija” a istog tog dana ukrajinske nacionalističke organizovale su ukrajinsko-hrvatski marš.

Večeras od 20:45 u Lavovu biti odigrana fudbalska utakmica “Ukrajina-Srbija” a istog tog dana ukrajinske nacionalističke organizovale su ukrajinsko-hrvatski marš.

Poznajući napetost između Srba i Hrvata, lako je predvideti da danas može doći do tradicionalnih “SRBE NA VRBE” i sličnih šovinističkih slogana i parola, pred početak, ali i za vreme utakmice.

Ako ne uzmemo u obzir simpatije prema stranama u rusko-ukrajinskom sukobu, onda Ukrajinci nemaju šta da dele sa Srbima i Hrvatima. Zbog velike podrške Ukrajini od strane Hrvatske, među ukrajinskim nacionalistima često dolazi do šovinizma koji je usmeren na Srbiju, a koji se naročito manifestuje u spaljivanju nacionalnih zastava.

Na jedom od plakata koji je mogao da se nađe najpre na društvenim mrežama, ovi ukrajinski nacionalisti poziviju na skup na trgu kod spomenika Danilu Galjickom utakmice.

Kako je bilo i najavljeno, tako se i dogodilo. Na ovom trgu, samo par sati pred početak utakmice organizovan je marš na kojem su mogli da se čuju povici poput - Ukrajina i Hrvatska braća zauvek ili Putine marš iz Ukrajine.

Kako se na snimku može videti, bilo je i nekoliko navijača iz Hrvatske.

Srpski navijači neće biti prisutini na utakmici u lavovu. FS Ukrajine je karte namenjene za goste podelio veteranima borbenih operacija u Bombasu, članovima njiovih pordica i deci bez roditeljskog staranja.

Podsetimo, tokom utakmice između Ukrajine i Srbije 2016.godine, ukrajinski navijači su spalili zastavu Srbije, motivisani činjenicom da mnogi Srbi uzimaju učešće u oružanom sukobu u Ukrajini na strani DNR-a. Spaljivanje zastava neprijateljskih država oduvek je nosilo u sebi simboliku trijumfa i dominacije nad neprijateljem, međutim, ova praksa je pogrešna u kontekstu Srbije. Uprkos funkcionisanju pro-ruske sredine i njihovom učešću u sukobu na strani separatista, važno je prisetiti se, da Srbija, uprkos prijateljstvu sa Ruskom Federacijom, nije priznala legitimnost referenduma na Krimu, a ukrajinski mirovni kontingent još uvek ima stabilizacionu misiju na Kosovu, što daje Ukrajini prostor za diplomatsko manevrisanje i dijalog. Uprkos prijateljstvu sa Putinom, veći broj učesnika koji su otišli da podrže pro-ruske teroriste, osuđeni su nakon povratka u Srbiju.

#Ukrajina

#fudbal

'