AKTUELNO

Srpski sportisti osvojili su u 2018. godini 47 medalja, a u 2017. čak 43 medalje, što je četiri puta više nego 2013. Kako ističe ministar omladine i sporta, ovo je jasan dokaz odgovornosti, napora i ulaganja države. S obzirom na to da se broj medalja iz godine u godinu samo povećava, Udovičić očekuje odlične rezultate i u 2020.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić kaže da su naši sportisti fenomenalno započeli 2019. godinu, počev od toga da je Novak Đoković nastavio nešto što se „ne viđa često“.

- Ovo svima nama šalje snažnu poruku i smatram da je najvažnije da su sportisti ponovo uzor našoj deci i svima nama – kaže Udovičić. Sportisti su nas, dodaje, istinski razmazili svojim uspesima.

Osvojili smo u 2018. godini 47 medalja, a „magičnu cifru“ 40 prešli smo još 2017. godine kada smo osvojili 43 medalje.

- Inače, 2013. godine osvojili smo samo 12 medalja, a za četiri godine uspešniji smo četiri puta, što jasno govori koliko odgovorno ulazi u naredni period. Svaka godina je uspešnija od prethodne, te očekujem da će i 2019. biti odlična – kaže ministar za Pink.

Ističe da se danas strateški posmatra sistem sporta i unapred se razmišlja i organizovanju najvećeg fudbalskog takmičenja u Evropi i svetu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ovo pokazuje da smo spremni da sa tri zemlje EU uđemo u trku sa najbogatijima i najfavorizovanijima. Odlična provera nam je 2021. kada ćemo sa Grčkom, Bugarskom i Rumunijom biti domaćini Evropskog prvenstva u odbojci – kaže ministar, dodajući da je ove godine ostvaren rekord i po broju dovedenih takmičenja.

- U Srbiji je pet evropskih prvenstava, pored Beograda, i Novi Sad i Niš pokazali su se kao odlični domaćini i želimo da otvorimo Srbiju svetu, te da se širom naše zemlje odigravaju takmičenja – kaže ministar.

Paraolimpijci su, kaže, najveći motiv i istinski pobednici svakog dana.

- Jedna smo od retkih zemalja koja je izjednačila prava olimpijaca i paraolimpijaca, kako kroz stipendije, tako i kroz nagrade i nacionalna priznanja. Želimo da uložimo još više u paraolimpijske sportove i razvijamo nove sportove, kao što je košarka u kolicima. Nastavićemo da ulažemo u naše sportiste koji nas sve više i više iznenađuju - kaže ministar.

Ceo razgovor sa ministrom pogledajte u nastavku:

#Novo jutro

#Sport

#Vanja Udovičić

'