AKTUELNO

Ne propustite jednu od najgledanijih američkih televizijskih serija.

Popularna američka medicinska drama "Doktor Haus" (eng. "House"), autora Dejvida Šora i Pola Atanasija, sa emitovanjem počinje od 19. jula svakog radnog dana u 19 časova na kanalu Pink 2.

Lik ekscentričnog medicinskog genija, doktora Gregorija Hausa, po kom je serija dobila naziv, tumači britanski glumac Hju Lori, koji je za ovu ulogu nagrađen sa čak dva Zlatna globusa, 2006. i 2007. godine. Pored Lorija, u seriji glume i Lisa Edelstin, Omar Eps, Robert Šon Leonard, Dženifer Morison, Džesi Spenser, Piter Džejkobson, Kal Pen, Olivija Vajld, Amber Tamblin, Odet Anabl, Šarlin Ji i mnogi drugi.

Foto: Promo

Priča prati doktora Gregorija Hausa, koji uprkos borbi sa zavisnošću o lekovima protiv bolova, uspešno vodi tim dijagnostičara izmišljene bolnice Prinston-Plejsnboro u Nju Džerziju.

Osim što je mizantrop, Haus se često sukobljava sa članovima svog tima, s obzirom na to da se njegove dijagnoze ponekad graniče sa nemogućim. Zbog čestog omalovažavanja pravlila i procedura institucije u kojoj radi , Haus često ulazi u sukob i sa svojim šefom, doktorkom Lisom Kadi (Lisa Edelstin). Hausov jedini pravi prijatelj je šef onkologije, doktor Džejms Vilson (Robert Šon Leonrad), a njegov tim su u prve tri sezone činili doktor Robert Čejs (Džes Spenser), doktorka Alison Kameron (Dženifer Morison) i doktora Erika Formana (Omar Eps). Kad se na kraju treće sezone njegov tim raspadne, sa Formanom dovodi tri nova člana - doktorku Remi Hedli (Olivija Vajld), doktora Krisa Tauba (Piter Džejkobson) i doktora Lorensa Kutnera (Kal Pen).

Foto: Promo

Ono što je zanimljivo, jeste da se u seriji "Doktor Haus" redovno primećuje sličnost Gregorija Hausa sa čuvenim izmišljenim detektivom Šerlokom Holmsom. I sam autor serije, Dejvid Šor priznao je da je veliki Holmsov obožavalac. Sličnost se ogleda u Hausovom oslanjanju na psihologiju, induktivnom zaključivanju, kao i odbijanju da prihvati slučajeve koji mu nisu interesantni. I Haus i Holms sviraju muzičke intrumente, i koriste narkotike. Takođe, Hausov odnos sa najboljim prijateljem Vilsonom neodoljivo podseća na odnos između Holmsa i njegovog bliskog saradnika Džona Votsona. I broj Hausovog stana (221b) je aluzija na ulicu Bejker 221b, adresu na kojoj je živeo Holms.

Foto: Promo

Serija "Doktor Haus" je bila u top 10 najgledanijih serija u Americi tokom emotvanja, i bila je zvanično najgledanija televizijska serija 2008. godine. Serija je dobila brojne nagrade - nagradu Emi za udarne termine, dve nagrade Zlatni globus, devet nagrada "People's Choice Awards".

Ne propustite jednu od najgledanijih američkih serija "Doktor Haus" od četvrtka 19. jula svakog radnog dana u 19 časova samo na kanalu Pink 2!

Autor: M. Đ.

#Doktor Haus | House

#Hju Lori | Hugh Laurie

#Olivija Vajld | Olivia Wilde

#Pink 2

#Televizija Pink

#serija

'