AKTUELNO

Pevačica Severina Kojić i srpski biznismen Milan Popović ponovo su se našli na sudu u Zagrebu na ročištu povodom dogovora o školovanju njihovog zajedničkog sina Aleksandra.

Kako saznaje Srpski telegraf, Severina je insistirala da dete ide u hrvatsku školu koja je najbliža njenom komšiluku i da izraste u dobrog Hrvata, a ne da bude, po njenim rečima, kako prenose, srpska seljačina kao njegov otac Milan.

Foto: Privatna arhiva

Naime, na poslednjem ročištu doneto je sporazumno rešenje o tome gde će se maleni Aleksandar školovati jer su roditelji imali oprečna mišljenja. Kako dobro obavešten izvor navodi za Srpski telegraf, Milan je želeo da njihov sin pohađa američku internacionalnu školu, koja odgovara svetskim standardima, a i dobra je sredina za dete čiji je otac Srbin, kako ne bi bio žrtva eventualne diskriminacije, dok je Severina zahtevala da dete bude u društvu dece isključivo hrvatske nacionalnosti.

- Severina je rekla da želi da Aleksandar ide u hrvatsku školu koja je najbliža njenoj kući u Zagrebu. Kao opravdanje za takav izbor navela je da bi se tu dete družilo sa decom iz komšiluka, iako taj komšiluk ona ni ne poznaje, niti se druži sa bilo kim iz ulice. Rekla je: "Dete treba da uči hrvatski jezik jer govori samo taj jezik. Treba da uči hrvatsku istoriju i da izraste u dobrog Hrvata" - navodi izvor i nastavlja:

- Milan se sa svojim advokatom usprotivio tom predlogu jer je poznato da je Aleksandrov otac, odnosno on, srpske nacionalnosti, te da bi dete moglo da bude žrtva maltretiranja i diskriminacije na nacionalnoj osnovi i izneo svoj predlog. On je predložio da dete ide u internacionalnu američku školu, objasnio da škola ima obrazovni sistem koji parira svetskim standardima i da bi tu dete bilo u okruženju dece raznih nacionalnosti, gde ne bi bilo ugroženo ni na koji način - objašnjava izvor za Srpski telegraf i dodaje:

Seve: Aleksandar treba da slavi "Oluju"

Srpski telegraf pisao je o tome šta je Severina izjavila na prethodnom ročištu. Povod je takođe bila odluka gde će se Aleksandar školovati, a Severina je u delu obrazloženja zbog čega bi njeno dete trebalo da se školuje u hrvatskoj školi rekla da bi dete trebalo da slavi istorijske događaje u kojima je stradalo desetine hiljada Srba. - Godišnjicu pada Vukovara, godišnjicu "Oluje" i slično obeležava cela Hrvatska, te je reč o delu istorije o kome će Aleksandar, kao i svako drugo dete, učiti u školi. On je u vrtiću počeo da uči da piše na hrvatskom, a u osnovnoj školi mora savršeno da nauči prvenstveno maternji jezik, a tek potom i strane jezike - navela je tada Severina.

- Kako sami nisu mogli da se dogovore gde će Aleksandar ići u školu, sud je doneo sporazumno rešenje da dete ide u hrvatsku školu koja ima internacionalno odeljenje. Time su donekle zaštitili Aleksandra od diskriminacije jer će biti u razredu sa decom koja su iz raznih zemalja i decom ambasadora brojnih država, pa će imati priliku da uči o raznim kulturama. Nakon te odluke, na kraju suđenja, Severina je pobesnela i pred sudijom rekla Milanu: "Ti si srpska seljačina", čime je šokirala sve prisutne, ali Milan nije odreagovao na njenu nameru da ga uvredi i ponizi pred svima - završava izvor.

S obzirom na to da Severina stalno ističe da je njeno dete Hrvat i pokušava da anulira njegovo srpsko poreklo, zanimljivo je to da je bila u vezi sa sa Srbinom Milanom Popovićem, a da je njen suprug Igor Kojić, takođe, Srbin. Kojićeva je veoma popularna u Srbiji i ima brojnu publiku, te ostaje nejasno zbog čega ne može da sakrije animozitet prema srpskom narodu.

#Hrvatska

#Milan Popović

#Severina Kojić

#Srbija

'