AKTUELNO

I unuci naše generacije znaju naše pesme, jer su one bezvremenske - ponosno je rekao muzičar.

Frontmen benda "Parni valjak" Aki Rahimovski bio je juče gost portala Pink.rs, gde je otkrio detalje koncerta koji će održati 24. juna na beogradskom stadionu "Tašmajdan", kao i zbog čega se cela turneja zove "2 u 1".

- Nakon proslave povodom 40 godina "Parnog valjka", koja je bila pre dve godine, a slavlje se završilo pre godinu dana, imamo jedan novi projekat. Imamo i akustiku i elektriku i jednostavno ta dva koncerta smo spojili u jedan, a to znači da nema nikakvog skraćivanja, nego će to biti baš dva koncerta i to je jedan dobar prikaz našeg rada koji vas vodi kroz priču akustike, pa se lagano prelazi u elektriku i na kraju je bis kao desert. Koncert traje preko tri sata, što je cifra zbog koje u našim godinama misle "kako li će izdržati toliko". Ali nama to prođe kao da traje 15 minuta, jer se mnogo toga događa. To je jedna lepa bajka, znači presek našeg rada, što u akustici, što u elektronici - rekao je Aki i objasnio da je ceo bend došao na ideju da spoji akustično i elektronsko u jedno.

Rahimovski je dodao da su nakon Pule, Splita i Varaždina odlučili da napune i Taš, koji za njih ima posebno značenje.

Foto: Pink.rs

- Taš je baš odabran jer je to mesto na kom smo za vreme bivše Jugoslavije svi mi rokeri nastupali i to je centar grada, jedno mesto romantično gde smo znali da se zaljubljujemo i drago mi je da se to obnovilo - objasnio je on.

Zatim je otkrio i tajnu zbog koje svi koncerti "Parnog valjka" budu rasprodati.

- Mi se uvek trudimo da podižemo sve na viši nivo. Svi to znaju i znaju da će od nas uvek dobiti više nego prošlog puta, a to je i nama izazov - rekao je Aki.

Kako je poznato da "Parni valjak" slušaju i oni koji su rođeni posle vremena u kom su oni bili na vrhuncu popularnosti, Aki je prokomentarisao i taj fenomen.

Foto: Pink.rs

- Kad smo se vratili 2009. i 2010. imali smo novu krv, neke nove klince, koji uopšte nemaju problema sa ovom ekipom koja nas prati već godinama. Generacija naša, pa njihovi sinovi i ćerke, pa njihova deca sad su na koncertima. To je veliko blago koje retko ko zasluži. Ti novi klinci koji znaju skoro sve pesme dokaz su da su pesme "Parnog valjka" bezveremnske, jer svako sebe nađe u nekoj od njih. Na našem koncertu nema onoga "šta ćeš ti, matori, ovde ili šta ćeš ti, klinjo", nego svi reaguju isto i sve je jedna velika pozitivna energija - priča legendarni muzičar.

Na pitanje "da li je rok umro" Aki se dotakao i nove pesme "Ljubav", koja je nedavno objavljena i za koju bend priprema i spot.

- Što se tiče nas ne. Znate kako mi kažemo - "dok vam je dete u srcu, ono što jeste, to i ostajete". Kad dete ode, onda postajete starac. Mi još imamo to dete u sebi. Pa i kad čujete novu pesmu "Ljubav", nama masa ljudi kaže "prangijate kao da imate 19-20 godina". Ali to je to, mi to osećamo i dobijemo tu šansu da to lepo spakujemo napravimo i onda podelimo sa našom publikom, sa ljudima koji vole muziku - objasnio je on.

Foto: Pink.rs

Danas se mladi rok muzičari slabije probijaju i teže im je da postanu poluarni nego u njegovo vreme, a Aki smatra da su za to krivi mediji.

- Ne bih ja baš rekao to. Kad uđete u neke klubove i vidite klince kako praše, vidite da imaju oni svoje fanove i svoju publiku, ali nažalost, vremena su takva da mediji treba malo više pažnje da posvete toj novoj generaciji klinaca koja i te kako ima ideje, ali neki brzo odustanu od toga. Ja uvek kažem "veruj u ono što radiš i jednog dana će doći nagrada za sve to". Ali treba da se pomogne mladima. Ona naša vremena su bila drugačija. Nije bilo interneta, televizija i radio su bili glavni medijski prezenteri našeg grada i znalo se da samo onaj ko je uspešan može dospaeti na naslovnu stranu, zbog onoga što radi. Znalo se, nikakvi skandali, jer kad čovek izađe na naslovnoj pomoću skandala, onda imaš osećaj da on prikriva slabost u svom radu i da sa tim stiče nekakvu medijsku pažnju. U ona vremena stvari su se vrednovale. Ne samo u umetnosti, u muzici, nego u svim žanrovima, u sportu i tako dalje. Na primer, klinac osvoji nagradu u matematici na primer u Japanu, posveti mu se pažnja u novinama i on je ponosan na sebe jer je primećen. Treba se i danas okrenuti vrednostima, tim nekim novim klincima, dati im vetar u leđa i onda je sve mnogo lakše - rekao je frontmen "Parnog valjka" i pozvao sve obožavaoce da dođu na Tašmajdan 24. juna, obećavši im spektakl.

Autor: V. Tanacković

#Aki Rahimovski

#Intervju

#Parni valjak

#Tašmajdan

#pevač

'