AKTUELNO

Đurđica je umrla u 42. godini od posledica infarkta.

Prva pevačica grupe "Novi fosili", Đurđica Barlović, imala je pred sobom perspektivnu karijeru, koju je prekinula prerana smrt.

Ona je umrla pre 25 godina u Zadru, u 42. godini života, od posledica infarkta.

"Novi fosili" su posle njene smrti objavili album pod nazivom "Nedovršena priča" sa najvećim hitovima grupe koje je Đurica pevala.

Foto: Printscreen Youtube

Pevačica je još od ranog detinjstva znala da je muzika njena najveća ljubav, pa je sa samo 13 godina učestvovala na takmičenju "Deca pevaju", posle čega je krenula na časove gitare i klavira.

Iako je upisala Srednju građevinsku školu, znala je da je muzika jedino čime želi da se bavi.

Najveću slavu stekla je kao pevačica "Novih fosila". Davne 1977. godine na Splitskom festivalu oduševili su pjesmom "Diridonda", a iduće godine izdaju prvi album "Da te ne volim".

- Đurđica je s prvom postavom, Mokom, Marinkom i sa mnom bila od samog početka do trenutka našeg uspona. Po njoj su pisane pesme jer je imala izuzetan raspon glasa. Mogla je, na primer, bez problema da otpeva sve, pa i bas linije - ispričao je jednom njezin kolega Rajko Dujmić.

Foto: Printscreen Youtube

Nakon toga usledilo se još mnogo hitova kao što su "Šuti moj dječače plavi", "Najdraže moje", "Saša", "Tonka" i mnoge druge.

- Đurđica je bila predivna osoba, izvrsna pevačica i prava prijateljica. Imala je zaista božanski glas. Svi je se jako često setimo - kažu kolege iz "Novih fosila".

Đurđica je 1982. godine odlučila da izađe iz grupe kako bi se posvetila privatnom životu, a obožavaoci su bili uvereni da Fosili bez nje neće preživeti. U bendu ju je zamenila Sanja Doležal.

- Sanja mi se dopada. Zgodna je, mlada i pokretna na bini - rekla je tada Đurđica.

U međuvremenu ona se udala za stomatologa Bracu i s njim dobila sinove Hrvoja i Bornu.

Đurđica je na Splitskom festivalu 1982. godine nastupala s stomakom do zuba, pa su svi mislili da će se poroditi na sceni.

Foto: Printscreen Youtube

Ljubav prema muzici ipak je bila jača od njene odluke da se povuče, pa se 1984. vraća na scenu.

U svojoj solo karijeri izdala je četiri albuma na kojima su pesme "Dalje moram sama", "Osjećam to", "Ljubiš me u vrat" i druge. Molila je Rajka da joj napiše neku kompoziciju, ali je on rekao da nema vremena.

- Nikad neću zaboraviti što smo uvek ona i ja bili par za nošenje opreme, zvučnika jer smo bili jednako visoki. Nisam je mogao nositi s Mokom ili Marinkom jer bi onda sav teret bio na meni, budući da u to vreme nije bilo tehničara, nego smo svi morali tegliti instrumente. Kad smo, na primer, igrali fudbal s Balaševićevim bendom ili Sedmoricom mladih, uvek je Đurđica stajala na golu, tako da se nitko nije usudio pucati na taj gol - rekao je Rajko.

Pink.rs

#Novi fosili

#Smrt

#pevačica

#Đurđica Barlović

'