AKTUELNO

Ne možete ni da pretpostavite o kome se radi!

Iako se naše poznate ličnosti trude da svoj život drže daleko od očiju javnosti, neke tajne ipak isplivaju na površinu. Danas vam donosimo priču o čuvenoj slikarki Olji Ivanjicki, kojoj je kao inspiracija za mnoge radove poslužila jedna poznata narodna pevačica.

Foto: Printscreen YouTube/shaconi007

Olja Ivanjicki je imala 99 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Šezdesetih godina prošlog veka je počela sa prva sa pop artom u Beogradu, a pripremala je i izvedbe koje se pamte. Njene slike se nalaze u mnogim muzejima i galerijama širom sveta. Međutim, malo ljudi zna da je njoj na mnogim slikama kao inspiracija poslužila Nada Topčagić!

Meni je puna kuća njenih slika - počinje razgovor legendarna pevačica Nada Topčagić za naš portal i otkriva nam kako su se Olja i ona upoznale:
Ja sam otpevala neku pesmu, više se ne sećam ni koju, izdala sam tad i novi album, imala sam oko 24, 25 godina. Ona me je pozvala u emisiju na jednoj televiziji, to je bilo kao njeno veče. Olja je htela da joj ja budem gost. Rekla mi je da ona prati moj rad, da joj se dopada kako se ja oblačim, kako se šminkam, a svi znaju da sam ja uvek bila jedinstvena po tome. Ona mi je tada poklonila sliku, na kojoj je bila zlatna devojka i rekla mi je "Nado, ovo ste vi". Rekla mi je da slika žene koje liče na mene, tako izgledaju, kao ja. Bila sam joj inspiracija i srećna sam zbog toga.

Foto: NKostić

Nada i Olja su bile komšinice na Kosančićevom vencu, a pevačica ističe da je bilo mnogo onih koji su, kada je čuvena slikarka preminula, pričali da je ostala "druga Olja na Kosančićevom". Međutim, ona se sa tim nikad nije složila.

Nisam se ja slagala sa tim, Olja je bila spektakularna žena, bio je praznik nju gledati kad dolazi kući, sa moje terase ja sam gledala u njen ulaz. Ja sam uvek bila jedinstvena, ali ona je bila svoja. Nedostaje Kosančićevom vencu - sa setom u glasu zaključila je Nada.

Foto: Kobra

Autor: Nemanja Vujčić

#Nada Topčagić

#Olja Ivanjicki

#Tajna