AKTUELNO

Folk zvezda Aca Lukas otkrio je za Pink zašto se zalaže za legalizaciju prostitucije, ali i odgovorio na navode da se pojedine pevačice bave najstarijim zanatom.

Gostujući u “Novom jutru”, Lukas je naveo da je ostaje pri stavu da prostituciju treba legalizovati, ocenivši da bi uvođenjim te oblasti u legalne tokove mogla biti smanjen broj osoba koji se bave najstarijim zanatom na svetu.

- Nisam ja borac za legalizaciju prostitucije, ali ako mene pitate ja bih to legalizovao iz mnogo razloga, pre svega da bi se svela na jedan razuman nivo. Da se iskoreni ne može – dodao je Lukas.

Foto: TV Pink Printscreen

Kaže da se oglasio kada je uhapšen muškarac za koga treba da se utvrditi da li je makro.

- Stao sam na stranu žena, devojaka koje su u medijima stavljene na stub srama. Crtaju im se neke mete i te devojke isto imaju porodice i roditelje i mislim da nije u redu da se tako stavljaju na stub srama, a ima ih mnogo. Onda se pokrenula tema legalizacije prostitucije – objasnio je Lukas.

Lukas je ponovio da je za legalizaciju prostitucije kako bi se ona smanjila.

- Treba da se legalizuje da bi se iskorenilo podvođenje, trgovina belim robljem, koja bi se drastično smanjila i odlazak devojaka po sumnjivim zemljama. Nemačka je zemlja na koju se ugledamo u mnogim stvarima i oni su to veoma dobro uradili legalizovali su prostituciju, između ostalog plaća se porez i kažnjavaju se oni koji se nelegalno bave tim poslom – rekao je Lukas.

Istakao je da ne zna ni jednu pevačicu koja se bavi prostitucijom.

- Ne bavim se satatistikom, ali bavim se poslom koji je direktno vezan za noćni život. Ogroman broj žena se bavi prostitucijom honorarno, kao dopunskom delatnošću, ne znate kojih sve zanimanja…Zašto? Zato što to mogu da rade! To treba da se iskoreni! – dodao je poznati pevač.

Dodao je da prostitucija ne može da se iskoreni.

- Ne možete da pobijete prostitutke. Treba kažnjavati one koji ne plaćaju porez. Prostituciju moramo da stavimo u legalne tokove da bi mogli posle da kažnjavamo. Ja sam za to da se smanji, a pošto sam direktni učesnik noćnog života i vidim da se ogroman broj žena bavi prostitucijom – naglasio je Lukas.

Foto: TV Pink Printscreen

Direktor NVO "Sigurna pozicija" Dejan Nestorović je takođe za legalizaciju prostitucije.

-Vreme je da legalizujemo prostituciju i da je uvedemo u normalne okvire. Vreme je da Balkan pretvorimo u Evropu. Da je pokažemo da ovo pristojna, moderna, demokratska država i da uredimo ovu oblast. Vreme je da stavimo tačku na elitnu prostituciju, koja je po meni mnogo opasnija. Stop brendiranju elitne prostitucije u medjima – naveo je Nestorović.

Foto: TV Pink Printscreen

On je istakao značaj uređivanja ove oblasti.

- Zašto da se novac od poreza na protituciju ne uloži u neke užine, socijalna davanja, prihvatilišta? – dodao je Nestorović, podsetivši da je prostitucija bila legalizovana u Novom Sadu 1893. godine i da su postojale 72 javne kuće u Železničkoj i Masarikovoj ulici.

Advokat prof. dr Gordana Božilović Petrović je napomenula da prostitucija u Srbiji nije označena kao krivično delo, već je u sferi prekršaja za koji je predviđena novčana kazna i kazna zatvora od tri do šest meseci.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njenim rečima, u Krivičnom zakoniku je predviđeno do pet godina zatvora za navođenje na prostituciju, a za maloletna lica do 10 godina.

- Ovo delo obuhvata sve vrste navođenja, podvođenja, oglašavanja, reklamiranja. Velika je dilema kada govorimo o legalizaciji, medicinski aspekt je izuzetno važan, kao i novac od poreza. Prvenstveno je važna zaštita žena koji se time bave. Žene i muškarci koji se bave prostitucijom bi trebalo da imaju staž i zdravstvenu zaštitu. Da li je naša država na tom nivou je otvoreno pitanje – istakla je Božilović Petrović.

Ukazala je da postoje i različiti sistemi kažnjavanja – kažnjavanje primaoca, kažnjavanje neplaćanje poreza…

Osnivač pokreta "Zavetnici" Milica Đurđević Stamenkovski ističe da evropske države nemaju zajednički pogled na ovu temu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Neke zabranjuju prostituciju, neke samo bordele, neke nemaju zakonsku regulativu… Ne možemo reći svi su pa ajmo i mi. Istraživanja posledica legalizovanja prostitucije i ona pokazuju da je u svim zemljama porasla trgovina ljudima i decom, poraslo je nasilje u seksualnim odnosima, sadistički, mazohistički afiniteti onih koji traže usluge. Porastao je broj klijenata. Smanjila se cena… Postoje izvesni zahtevi koji su neprihvatljivi i koji sve relativiziju –navela je Stamenkovski.

Kako je rekla, prostitucija doživljava ekspanziju jer nije krivično delo.

- Da li može da se iskoreni korupcija? Pošto ne može, jel treba da je laglizujemo? – pitala je ona i dodala da prostitucija ugrožava javni moral: - Kako će jedna majka da objasni detetu da ne može da se bavi prostitucijom kada je ona legalizovana i bolje plaćena od nekih drugih poslova – navela je ona.

Urolog prof. dr Aleksandar Milošević smatra da je legalizacija dobra, prvenstveno sa aspekta zdarvstvene zaštite - ne samo žena, već i klijenata.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mislim da legalizacija polako treba da se sprovodi i da bi Holandija trebalo da nam bude uzor. Pre svega zbog zdravstvenih kontrola – naveo je Milošević.

#Aca Lukas

#Prostitucija

'