AKTUELNO

Danas se obeležava Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, a ovaj karcinom je jedan od najučestalijih kod žena. S tim u vezi je veoma bitno ukazati na mogućnost ranog otkrivanja ove bolesti, ali i značaj samopregleda i kontrola žena.

Pevačica Anabela Atijas sa samo 20 godina vodila je tešku borbu sa opakom bolešću, a ona je u potresnoj ispovesti za Pink.rs otkrila šta joj je spasilo život, ali i kako je izgledala njena borba.

- Meni se to davno desilo, sa samo 20 godina. Operisana sam u Švedskoj 1995. godine. Imala sam tu sreću da čujem razgovor mojih prijateljica koje su pričale o pregledu, odnosno mamografiji. Slušala sam stariju prijateljicu koja je govorila tada da je samokontrola veoma važna i eto igrom slučaja meni je to ostalo u glavi, taj razgovor i jasno se sećam da trenutka kada sam napipala kvržicu na dojci. Tog petka sam se vraćala iz diskoteke, otišla da se tuširam i napipala kvržicu. U ponedeljak sam odmah otišla na pregled, urađena mi je biopsija i u roku od tri dana mi je zakazana operacija - počinje Anabela priču za Pink.rs i otkriva koliko je bitan samopregled, ali i brza reakcija lekara.

Foto: Pink.rs/D. Tanasijević

- U Švedskoj se operacije ne zakazuju tako lako, ja sam tada na sreću imala papire, ali nisam bila upoznata sa tim kako to ide tamo. Danas kad shvatim kojom su me brzinom operisali shvatam da nisu želeli da rizikuju da to pređe u nešto gore. Doktor mi je rekao kad me je operisao da je srećan što se sve tako brzo završilo jer je to već krenulo da prelazi u neki loš oblik. Brzom reakcijom lekara meni je spašen život, ali samokontola je isto jednako bitna. Na sreću nisam išla ni na kakve hemoterapije, imala sam samo hormonsku terapiju. Pet godina posle operacije je bitno kontrolisati, a posle pet godina ne postoji mogućnost recidiva - kaže pevačica i priznaje da je sada mnogo obazrivija kada je njeno zdravlje u pitanju.

- Uvek odreagujem kada nešto primetim, sada poznajem svoje telo više nego ranije. Znam kako otprilike izgledaju te opasne kvržice, znam da ne bole i da su veoma tvrde, i da se po tome razlikuju od ostalih. Ne treba doživeti stres na svaku kvržicu u našem telu, ali treba biti obazriv, a ja sam postala mnogo obazrivija. Igrom slučaja mi je u malom mozgu ostalo to masiranje dojki pri tuširanju - rekla je Anabela i otkrila da je nedavno ponovo prošla kroz pakao, budući da joj rezultati na ginekološkom pregledu nisu bili dobri, te apeluje na sve žene da redovno odlaze na ginekološke preglede.

Foto: TVPink Printscreen

- Ta bolest je jako podmukla i osetimo je onda kada bude prekasno. To su stvari koje na svom organizmu ne primećujemo jer nas ne bole. Pogotovu na tim nekim nevidljivim mestima ne treba zanemariti ni ženske reproduktivne organe. Redovno posećivanje ginekologa je jako bitno. Ja vrlo često odradim i taj papa test jer mi se jednom desilo da mi je bio loš i isto tako je doktorka brzo odragovala, pa sam uspela lekovima da izlečim taj virus koji mi se nakačio i koji može da izazove opaku bolest - priznala je Anabela s knedlom u grlu, pa se prisetila pokojne Done Ares koja je 2017. godine izgubila bitku sa rakom grlića materice.

Foto: Privatna arhiva

- Da nisam odradila taj test, to je moglo da se pretvori u tešku bolest, a svi znamo kako je naša koleginica Dona Ares izgubila bitku sa teškom bolešću. Retko je da tu bolest žene primete na početku, već kad je ona u poodmakloj fazi, a tada je kasno. Problem je jer mnoge žene čekaju da osete promenu, pa se onda obraćaju lekaru, a tada je to teško izlečivo. Žene nemaju naviku da redovno idu na preglede i to treba da se promeni. Ta bolest nema veze sa godinama, eto meni se desilo sa samo 20. Po meni je okidač stres, tada dolazi do pada imuniteta i tada smo najpodložniji tome. Eto ja sam sa 20 godina u Švedskoj čula da je to obavezno i to mi se urezalo u glavi. Ako jedna osoba posle ovog mog intervjua ode i prekontroliše sebe, ja ću biti srećna, to je moj i vaš uspeh - završava priču Anabela za Pink.rs.

Autor: M. K.

#Anabela Atijas

#Rak

#pevačica