AKTUELNO

Pesma koju prvobitno nije želeo da snimi postala je jedna od njegovih najvećih hitova novijeg datuma.

Šaban Šaulić 2013. godine poželeo je da na koncertu koji je pripremao u Sava centru premijerno otpeva jednu novu pesmu. Danas veliki hit "Žal" Vlada 013 napisao je namenski za njega, a muziku i aranžman uradio je harmonikaš i kompozitor Bane Vasić. Međutim, Šabanu se na prvo slušanje "Žal" nije dopao jer je reč o baladi kojih on ima mnogo, a u to vreme se, kako je rekao, nadao nečemu bržem.

Foto: Pink.rs

- Dugo smo tekstopisac Vlada i ja razmišljali kakva bi to numera bila po Šabanovoj meri, za koga je inače veliki izazov pisati. Šaulić je poželeo da neku novu pesmu premijerno izvede na svom koncertu krajem marta 2013. u Sava centru. Tako uoči koncerta pozvao sam ga i rekao da dođe u moj studio da čuje šta smo uradili. Inače, prvo je nastala muzika, pa onda tekst. Stari, dobri narodnjak sa emotivnim, ljubavnim rimama. Ali, Šaban se uopšte nije oduševio kada je prvi put čuo - započinje priču Bane Vasić i nastavlja:

- Negodovao je zašto smo napisali baladu, jer ih je već bezbroj snimio; zbog čega nije brža numera... Pa još uz sve to, urađena je uz pratnju tamburaša, uz koje se on nije video. Narezao sam mu kompoziciju na CD, kako bi je narednih dana slušao kod kuće, pa doneo konačnu odluku. I kao za inat, po povratku kući, Šaban je imao lakšu saobraćajku. Auto je završio na popravci u servisu, zajedno sa CD i novom pesmom. On je potom otputovao u Nemačku na gostovanje, nije više ni čuo pesmu. A ja nisam hteo da čekam, nego sam je mejlom poslao njegovoj ćerki Ildi da je ona presluša. E, to je već urodilo plodom. Ilda se oduševila i čim je Šaban došao u Srbiju pozvao me je sa aerodroma. Pitao je koju sam to numeru pustio Ildi, jer ona već dva dana plače i samo priča o njoj - priseća se Vasić.

Inače, naziv "Žal" nametnuo se naknadno. Naime, zamenjena je reč "bol". Balada je snimljena sa tamburašima "Blizanci", a svoj doprinos dali su i instrumentalisti Dragan Šanjika (prim), kao i Bane Vasić, koji je odsvirao deonice na harmonici.

"Žal" je, inače, u godini kada je snimljen pobrao brojne simpatije u raznim anketama i na godišnjim dodelama priznanja proglašen je za hit godine u kategoriji narodne muzike. Muzički stručnjaci, publika, interpretatori... Nema ko nije bio oduševljen!

Foto: Pink.rs

"Bez obzira koliko traje karijera, na uspehe koje postižete, svaki pevač voli da dobije nagrade, a pogotovo kada o njima odlučuju publika i kolege. Moram da budem iskren do kraja i kažem da kompoziciju 'Žal' kada sam prvi put čuo, nisam bio oduševljen. Na moju sreću i radost, ipak sam je snimio - izjavio je Šaban Šaulić na jednoj dodeli nagrada.

Pink.rs

#Ilda Šaulić

#Šaban Šaulić

'