AKTUELNO

Voditeljka emisije Ljiljana Vinković posebno je jutros izdvojila film koji relativizuje zločine u Jasenovcu, kao i onaj koji prikazuje da se velikosrpski ciljevi i stajališta srpstva u Hrvatskoj nisu promenili 'od Pribićevića 1918. do Pupovca 2018'.

U jutrašnjem izdanju emisije "Dobro jutro Hrvatska" koja se emituje na HRT-u, jedna od tema bila je "Festival domoljubnog filma", a voditeljka programa Ljiljana Vinković posebno je izdvojila knjigu i film Romana Leljaka "Mit o Jasenovcu", ali i film Jakova Sedlara "Sto godina srbijanskoga terora u Hrvatskoj 1918 - 2018".

Foto: Printscreen HRT

Inače, "Mit o Jasenovcu", kako navode i pojedini hrvatski mediji, relativizuje fašizam, umanjuje broj žrtava logora i simpatizuje ustaški pokret i NDH. Grafičko rešenje filma "Sto godina srbijanskog terora u Hrvatskoj" je slično američkom spomeniku "Maunt Rašmor", na kojem se iznad hrpe požutelih lobanja nalaze likovi Aleksandra Karađorđevića, Svetozara Pribićevića, Milorada Pupovca i Aleksandra Vučića.

Na samom početku voditeljka je govorila o Sedlarovu filmu "Sto godina srbijanskog terora u Hrvatskoj", rekavši kako će na festivalu biti prikazan film "reditelja koji se ne boji da uđe u zabranjene teme i zaboravljene sadržaje jer to su sadržaji koje ne smemo zaboraviti".

O filmu Romana Leljaka "Mit o Jasenovcu" zatim je rekla, doslovno: "Tu je i Mit o Jasenovcu od Romana Leljaka. Drago mi je da ste i njega uključili, on je puno istraživao o ovome, tako da će biti zanimljivo pogledati njegova dva filma”.

Na to se nadovezao gospodin organizator festivala, Smiljan Tomašević, koji je rekao da “veruje da smo zrelo društvo koje se može suočiti sa svojom prošlošću i da trebamo ići s istinom”.

Treba ići s istinom i krajnje je vreme da se ne delimo na leve i desne i da moramo prihvatiti prošlost onakva kakva jeste - rekao je Tomašević dok je kamera zumirala naslov "Mit o Jasenovcu".

Čelnici grada Samobora i Čakovca već su se ogradili od prikazivanja ovog filma i oštro osudili pokušaj istorijskog revizionizma "najmračnijeg doba hrvatske istorije".

Inače, urednica emisije "Dobro jutro Hrvatska" je Ana Milić, majka novog mladog portparola vlade i HDZ-ovca Marka Milića.

HRT je, možda se sećate, pre nekih mesec dana briljirao kad je na svom teletekstu dečji ustaški logor proglasio domom za siročad. Možda zato nikoga ne treba preterano da čudi što su jutros u emisiji predstavili polemični Festival domoljubnog filma Gordan Lederer i ispromovisali filmove Romana Leljaka, desničara koji sebe naziva istraživačem komunističkih zločina i koji tvrdi da se u Jasenovcu, zapravo, nije dogodilo ništa strašno te film Jakova Sedlara.

#Film

#HRT

#Skandal

'