AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je kao sramnu i ponižavajuću današnju presudu Apelacionog veća Suda BiH, kojom su na svega 33 godine zatvora osuđena četvoricu pripadnika bivše Armije BiH, zbog stravičnog zločina nad srpskim civilima u selu Kukavice kod Rogatice 27. avgusta 1992. godine.

Linta je saopštio da su ostali pripadnici bivše Armije BiH, koji su učestvovali u ovom zločinu, i dalje su na slobodi i ocenio da je navedena presuda jedan u nizu dokaza da je Sud BiH antisrpski i politički motivisan.

Cilj suda nije da srpske žrtve ostvare pravdu i da krivci za ratne zločine nad Srbima budu adekvatno kažnjeni, već da se opravda lažna i besmislena teza o Srbima kao agresorima i zločicnima i Bošnjacima kao oslobodiocima i žrtvama, kaže se u saopštenju.

Linta podsjeća da su pripadnici tzv. Armije BiH 27. avgusta 1992. godine napali kolonu srpskih civila u kojoj je bilo oko 1.000 staraca, žena i dece na traktorima i putničkim vozilima, koja se kretala iz Goražda prema Rogatici.

U tom zločinačkom napadu na kolonu nemoćnih i nenaoružanih srpskih civila ubijeno je 25 Srba, dok je 80 ranjeno. Napad je bio dobro pripremljen, a cilj je bio da se uništi u što većoj meri srpsko stanovništvo iz Goražda.

Leševi ubijenih Srba ležali su na putu skoro 40 dana na letnjem suncu. što najbolje govori o karakteru tzv Armije BiH i međunarodnih organizacija koji su svakodnevno prolazili ovim putem, naveo je Linta.

Konačno, grupa Srba iz Goražda je, uz veliki rizik, došla do mesta zločina i pokupila poluraspadnuta tela.

#BiH

#Miodrag Linta

#Zločin

'