AKTUELNO

U makedonskom Sobranju danas se treći dan nastavlja sednica na kojoj se raspravlja o predlogu Vlade za reviziju ustava i implementaciju Sporazuma iz Prespe između Grčke i Makedonije o promeni imena zemlje, prenosi makedonska televizija Sitel.

Poslanici vlasti i opozicije juče su ostali pri svojim stavovima "za" odnosno "protiv" ustavnih izmena i promene imena zemlje u Republika Severna Makedonija.

Opoziciona stranka VMRO-DPMNE smatra da je Prespanski sporazum štetan da je i politički i pravno "mrtav", dok su poslanici vladajuće koalicije ukazivali da ne postoji mogućnost za postizanje boljeg sporazuma i da, ako se ovaj sporazum odbije, Makedoniji preti dugogodišnja izolacija i nove blokade na putu ka NATO-u i EU.

Premijer Zoran Zaev rekao je da je pregovore s Grčkom vodio na najotvoreniji mogući način i da je o svemu informisao šefa VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog i lidere drugih većih opozicionih stranaka, kao i predsednika države, koji se takođe protivi Sporazumu iz Prespe.

"Cilj je da se potpiše sporazum koji će voditi ka prijateljstvu i koji neće ostaviti nerešena pitanja za buduće vlasti, kako u Makedoniji, tako i u Grčkoj, a koja bi mogla da naprave dodatne neprijatnosti", dodaje Zaev.

U međuvremenu, šef makedonske diplomatije Nikola Dimitrov istakao je da će i najveći protivnici Sporazuma iz Prespe u obe države pre ili kasnije shvatiti da je reč o sporazumu koji predstavlja jedini put ka napretku.

Poslanik iz redova VMRO-DPMNE Ilija Dimovski tokom rasprave u Sobranju rekao je da je referenca koja se trenutno koristi u međunarodnim odnosima, Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, samo privremena i koja se koristi samo kada se direktno obraća Skoplju, dok ime Severna Makedonija predstavlja trajno ime države koje će i Skoplje morati da koristi u komunikaciji.

#Ustav

#www.sobranie.mk

'