AKTUELNO

Ekshumacija tela devet Srba stradalih tokom akcije "Oluja" završena je danas na četiri registrovana grobna mesta na području Ličko-senjske županije u Hrvatskoj, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za nestala lica.

Tokom dva radna dana ekshumirani su posmrtni ostaci po tri osobe na pravoslavnom groblju u Vodoteču i na mesnom groblju u Rudopolju, dva tela na pravoslavnom groblju u Doljanima i jedno telo na prvoslavnom delu Gradskog groblja u Otočcu.

Od svih ekshumiranih posmrtnih ostataka su uzeti uzorci radi identifikacije metodom DNK analize.

Po podacima Komisije Vlade Srbije za nestala lica, do sada su u regionu Like ekshumirana tela 240 osoba, od toga na groblju u Gračacu 155 a u Korenici 27, nakon čega je proces nastavljen u oktobru 2006. godine, ekshumacijom posmrtnih ostataka 58 žrtava na lokaciji Žitnik kod Gospića.

Od ukupnog broja ekshumiranih u tom regionu, do sada je 177 lica identifikovano i predato porodicama a ekshumacijama su u svojstvu posmatrača prisustvovali predstavnici Komisije Vlade Srbije za nestala lica.

- Nastavak ekshumacija je od posebnog značaja za ubrzanje rešavanja slučajeva lica koja se vode kao nestala u vezi sa oružanim sukobima i saradnje nadležnih tela u regionu, imajući u vidu njegov humanitarni značaj, a posebno za članove porodica nestalih lica - piše u saopštenju.

#Oluja

#ekshumacija

'