AKTUELNO

Federaciji BiH, kandidat SDA za člana Predsedništva BiH, Šafik Džaferović proglasio je pobedu.

U izbornom štabu SDA najpre se obratio aktuelni bošnjački član Predsedništva i lider SDA, Bakir Izetbegović, istakavši da je Džaferović u svim izbornim jedinicama osim u Tuzlanskom kantonu, odneo ubedljivu pobedu.

Izetbegović je čestitao Ramizu Salkiću, koji je pobedio za potpredsednika u RS-u.

- SDA je definitivno najjača stranka u BiH, kako to i treba da bude - rekao je Izetbegović.

Džžaferović je zahvaliio svima koji su glasali za njega.

- BiH je danas potvrdila svoj demokratski kapacitet - rekao je Džaferović, koji je poručio da je pobedio u trci za bošnjačkog člana Predsedništva BiH.

Biografija Šefika Džaferovića

Šefik Džžaferović, koji je pobedio u izbornoj trci za bošnjačkog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine, rođen je 9. septembra 1957. godine u Zavidovićima. On je dosad predsedavajući Poslaničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i potpredsednik Stranke demorkatske akcije. Džžaferović je osnovnu školu i gimnaziju završio u rodnom gradu, gde je maturirao 1975. godine. Nakon toga upisao se na Pravni fakultet u Sarajevu, gde je diplomirao 1979. godine. Od 1979. do 1986. radio je u Opšinskom sudu, a od 1986. do 1992. bio je sudija Okružžnog suda u Zenici. Nakon toga se bavio advokaturom do 1993. Te godine učlanio se u SDA. Tokom ratnih sukoba u BiH bio je načelnik u Centru služžbe bezbednosti (CSB) u Zenici od 1994., a iste godine imenovan je za člana Izvršnog odbora SDA u opšinskoj organizaciji u Zenici. Nakon rata, 1996., postao je sekretar Agencije za informisanje i dokumentaciju (AID). Iste godine imenovan je za savetnika čelnika Zeničko-dobojske županije, a nakon opših izbora 1996. godine izabran je za predsedavajućeg kantonalne skupštine. Skupština ga je, takođe, izabrala za izaslanika u Dom naroda PFBiH. Iduće godine imenovan je za člana Izvršnog odbora SDA. Tri godine kasnije, 2000. godine, imenovan je za portparola stranke. Na opštim izborima održžanim te godine, bio je nosilac liste SDA za žžupanijsku skupštinu, međutim, nije dobio dovoljan broj glasova. Dom naroda PFBiH ga je izabrao za izaslanika u Dom naroda PS BiH. Iduće godine imenovan je za glavnog sekretara SDA. Na opštim izborima 2002. bio je nosilac liste SDA za Poslanički dom PS BiH, gde je dobio poslanički mandat. Za potpredsednika SDA izabran je 2005. Na narednim opštim izborima 2006. ponovno je bio nosilac liste SDA za Poslanički dom PS BiH te je ponovno uspio dobiti mandat. Na opštim izborima 2010. Džžaferović je takođe bio kandidat za Poslanički dom PS BiH, gde je osvojio poslanički mandat. Za potpredsednika SDA izabran je 2013. Na opštim izborima 2014. Džžaferović je bio nosilac liste SDA za Poslanički dom PS BiH.

#Bosna i Hercegovina

'