AKTUELNO

Našao se u NEVEROVATNOM problemu!

Na sudu u Zadru početkom septembra doneta je nepravosnažna presuda o veverovatnom slučaju koji se dogodio pre 15 godina, kada je pomorcu iz okoline Zadra, zbog greške lekara, nakon operacije u kolenu ostala hirurška gaza s kojom je oplovio svet i stigao do Australije.

Operacija na desnoj nozi, kad mu je u koleno ugrađen veštački zglob, obavljena je 13. oktobra 2003. godine u Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu na Moru. Rana je zašivena, a gaza koja je ostavljena u kolenu na kraju je dovela do gubitka noge, umalo i života, zbog čega je nesrećni pomorac 2006. godine tužio biogradsku bolnicu i tražio odštetu od milion kuna (oko 135.000 evra).

Pre nekoliko dana sud u Zadru bolnicu je proglasio delimično odgovornom i naložio da teško bolesnom pomorcu s amputiranom nogom isplate ukupno 140.000 kuna (oko 19.000 evra) za pretrpljenu fizičku i psihičku bol, naruženost, umanjenu opštu životnu aktivnost i strah.

Međutim, kako većina njegove tužbe nije prihvaćena, kao ni veličina odštetnog zahteva koji je bio postavljen na 1.050.000 kuna, pomorac je u većem delu zapravo izgubio spor i on sada bolnici mora da nadoknadi trošak parničnog postupka u iznosu od čak 60.000 kuna!

Kako pišu hrvatski mediji, drama ovog pomorca počela je u oktobru 2003. godine, kad je zbog čestih problema s kolenom desne noge završio na operaciji u biogradskoj bolnici, gde je i ranije lečio tu povredu koju je zadobio na radnom mestu 1991. godine.

Taj put, međutim, lekarski tim odlučuje se za operaciju, ugradnju endoproteze, nakon koje u kolenu ostavljaju hiruršku gazu i tako ga otpuštaju iz bolnice. Tada je imao 51 godinu.

Nakon toga, stoji u iskazu koji je pomorac dao zadarskom sudu, dolazi u biogradsku bolnicu na redovne kontrole i žali se na bolove u nozi koji neprestano traju. U julu 2004. godine vraća se na brod, ali za vreme boravka u Australiji, dok je radio u kuhinji, naglo mu je oteklo desno koleno i pojavila se snažna bol. Cela noga bila mu je crvena i natečena, osam dana i osam noći imao je visoku temperaturu, pio je samo vodu i povraćao, a on se, kako je posvedočio na sudu, ničega konkretno nije sećao jer je bio ošamućen. Nakon tih osam dana, kapetan broda odlučio je da ga odvedu u bolnicu u Pertu.

Od broda do bolnice nosili su ga na nosilima jer nije mogao da hoda i nije znao za sebe. U bolnici u Pertu je operiran, a iz kolena mu je izvađena veća količina gnojnog sadržaja i ostavljeni zamotuljak gaze. Lekar je nakon operacije lično došao kod njega i kazao mu je da su mu našli gazu u kolenu.

- Pokazao mi je komad gaze i rekao mi da sam zbog takvog komada gaze mogao da izgubim glavu - svedočio je pomorac, koji je u australijskoj bolnici proveo 32 dana, a seća se i da mu je nakon nekoliko dana došao i sveštenik da ga ispovedi jer mu je bilo jako loše.

Nakon toga, u pratnji australijskih lekara prebačen je u Zagreb, u bolnicu na Šalatu, gde su mu izvadili protezu koja mu je ugrađena u bolnici u Biogradu. Posle toga usledile su još dve teške operacije, i to u Nemačkoj, gde su mu ponovno ugradili novu protezu i odsekli koleno. Međutim, on je i dalje osećao jake bolove u desnoj nozi zbog kojih nije mogao da spava niti radi.

- Pre sam znao da obrađujem vrt i odem na more, sada samo sedim u kući, iako sam još vozio automobil. Zbog moje bolesti supruga je otišla u prevremenu penziju da bi mogla da se brine o meni, ona me kupa i obuva - svedočio je o svojem stanju pomorac kojem se 2009. godine pogoršalo i stanje sa šećernom bolesti, koju je do tada regulisao tabletama, pa je morao da počne da uzima insulinske injekcije.

Problemi s nogom i dalje su trajali pa sve do 2011. godine redovno je lečio infekcije kod različitih ortopeda. Samo 2011. i 2012. godine imao je u Lovranu četiri operacije, dobio je i bakteriju MRSU, a zadnjim operativnim zahvatom u 2013. godine morao je na da amputira natkolenicu desne noge.

Tokom suđenja iz biogradske bolnice tvrdili su da je operaciju uspešno obavio ortoped s dugogodišnjim iskustvom, da je postoperativni tok bio uredan, a tužilac je u dobrom stanju otpušten iz bolnice, o čemu svedoči i činjenica da se vratio na posao i ukrcao na brod.

- Bolesnik s veštačkim kolenom neposredno nakon operacije nije sposoban za rad i život na brodu. Zbog skučenosti brodskih prostorija, neudobnih komunikacija, strmih stepenica, niskih prolaza, a naročito zbog ljuljanja broda, česte su mehaničke povrede. Na mogućnost komplikacija tužilac je trebalo da misli već pri ukrcaju na brod - rekli su iz bolnice, napomenuvši i činjenicu da je pomorac šećerni bolesnik koji uzima lekove radi regulacije šećera u krvi, što je važno jer je "mogućnost komplikacije operativnog zahvata veća kod dijabetičara".

Za gazu ostavljenu u kolenu tvrdili su kako nema ni medicinske ni foto dokumentacije, niti se spominje u opisu operacije i u otpusnoj listi.

Uprkos ovakvoj tvrdnji bolnice, zadarski sud je na temelju svedočenja timova veštaka s dva medicinska fakulteta, iz Zagreba i Rijeke, utvrdio kako neosporno postoji veza između ostavljene gaze i nastale štete koja je na kraju završila amputacijom noge. Međutim, zadarski sud je odgovornost za štetu podelio između biogradske bolnice i bolnice u Nemačkoj, gde je, nakon ugradnje druge endoproteze, postoperativno došlo do razvoja nove infekcije desnog kolena, što na kraju završilo amputacijom.

#Lekar

'