AKTUELNO

Ugledni hrvatski advokat Anto Nobilo izjavio je da su zahtevi hrvatskih veterana da se Milorad Pupovac izjasni o Domovinskom ratu, početak fašizacije društva.

- To je kao izjava o lojalnosti, između izjave o lojalnosti i žute trake je vrlo tanka linija. Ako Pupovac mora davati izjavu o lojalnosti, to znači da su Srbi koje on predstavlja sumnjiv narod i da moraju dokazivati lojalnost - rekao je Nobilo.

Istakao je da hrvatski veterani žive najnormalnijim životom, ali i da postoje udruženja i lideri koji imaju političke ambicije i privilegije koje drugi veterani nemaju. "Branitelji se nisu za to borili", rekao je Nobilo i dodao da se u javnosti često osobe prozivaju da su počinili ratne zločine i da im se javno sudi.

Potvrdio je da i sam ima klijenta za kojeg je Državno tužilaštvo utvrdilo da nije učestovao u tako nečem, ali se on bez obzira na to u javnosti često proziva.

Nobilo je govoreći u kontekstu najavljenog protesta u Vukovaru, koji je najavio gradonačenik Ivan Penava, protiv ne činjenja vlasti na procesuiranju ratnih zločina, kojem će se pridružiti i veterani, smatra da jedino premijer Andrej Plenković ima instrumente da ta udruženja i ambiciozne pojedince vrati na mesto koje im pripada.

Nobilo kaže da je bolje to prekinuti sada, jer će sutra ti pojedinci tražiti još više. On smatra da Plenković po tom pitanju mora da se postavi čvrsto pa makar to značilo i nove izbore.

Nobilo, naime, smatra da nema dovoljno borbe ni protiv drugih oblika kriminala pa nema ni protiv ratnih zločina, a kako vreme bude prolazilo, te zločine će biti sve teže dokazivati. Naglašava da je DORH procesuirao mnogo više Srba nego Hrvata zbog ratnih zločina.

Ipak, po njemu je, ističe, problem puno dublji.

- Pravosuđe je opet u velikom problemu. Borba protiv korupcije je prestala, ušli smo u EU i to nam više ne treba. Mi smo u ozbiljnim problemima u pravosuđu, daleko većim od procesuiranja ratnih zločina, ali na ulici ih nećemo rešiti - kaže Nobilo.

Advokat smatra da se od braniteljskih udruga stvorila nadkasta i posebna politička snaga te da je za to odgovoran HDZ, jer su im, veterani bili potrebni za rušenje Josipovića i Milanovića, a sada im se to vraća.

- Stvorili su narativ da je Hrvatska stvorena u Domovinskom ratu i da su je branitelji stvorili, onaj ko je stvorio taj je valjda i vlasnik. Nešto što je SUBNOR bio u Jugoslaviji. Ti koji imaju i hoće prava, sada se bune i to je veliki politički problem. Vratimo se Ustavu koji kaže da bi svi građani trebali biti jednaki i da nema nadkasta - poručuje Nobilo.

#Hrvatska

#Milorad Pupovac

'