AKTUELNO

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Srpske Željka Cvijanović istakli su danas u Banjaluci da je od izuzetnog značaja i treba podržati koncept Pokreta "Pozitivne snage Srpske", u čijem fokusu su kultura, prosvetna i duhovna obnova kao temelji svakog društva.

Dodik je naglasio da su "Pozitivne snage Srpske" nova vrednost na političkom i javnom nebu Republike Srpske.

- Mislim da je veoma važno da postoji ovakva organizacija i ono što su učinili do sada treba da bude podržano. Njihove aktivnosti moraju biti sistematski podržane posredstvom budžeta ili na neki drugi način - rekao je novinarima Dodik nakon sastanka sa rukovodstvom Pokreta.

On je podsetio da funkcioneri Srpske promovišu pozitivnu stranu Republike i ne dozvoljavaju njeno umanjenje i poniženje.

- Kao budući član Predsjedništva BiH ću učiniti sve da sav teret pritiska na Republiku Srpsku primim na sebe i ne dozvolim da to bude prema institucijama. Biću prva brana negativnom uticaju prema Srpskoj, a prošlo je vreme bilo kakvih promena Ustava da bi bio izbrisan prefiks Srpska. To se neće desiti jer je srpski narod konstitutivan, a Srpska čini BiH - poručio je Dodik.

On je ponovio da će učiniti sve da bude poštovan Ustav i njegove vrednosti.

- Kršenje Ustava i Dejtonskog sporazuma diglo se kao vrlina, a želim da na scenu vratim snagu Ustava i pisane norme. Moraćemo sve da preispitamo u tom pogledu i na dnevni red se mora staviti pitanje vezano za indirektne poreze, sudove, tužilaštva koji sramno presuđuju za zločine nad Srbima - rekao je Dodik.

Premijer Srpske Željka Cvijanovićeva rekla je da rukovodstvo Pokreta razume koliko je važno da se promoviše pozitivan pristup, a ne samo da se kritikuju dešavanja u društvu.

- Njihov koncept treba podržati, jer su od neprocenjivog značaja kulturna, duhova i prosvetna obnova. Republici je neophodno da ima ljude koji misle pozitivno i radom hoće da doprinesu napretku društva - kaže Cvijanovićeva.

Ona je ocenila da se društvo u Srpskoj kreće u pozitivnom pravcu i da zajednički treba da deluju institucije i pokreti.

- Moramo graditi bolju budućnost i zajednički čuvati Republiku Srpsku. Nije stvarni život da imamo samo one koji će stalno nekoga diskreditovati, nego da kao društvo imamo pravac kojim se krećemo. Sigurna sam i da će naredna vlada prepoznati potrebu da sarađuje sa svima koji žele napredak društva, što su "Pozitivne snage Srpske pokazale" - rekla je Cvijanovićeva.

Rukovodstvo Pokreta "Pozitivne snage Srpske" podržalo je kandidature Dodika za člana Predsedništva BiH iz Republike Srpske i Cvijanovićeve za predsednika Republike Srpske.

Član Pokreta Aleksandar Sajić kaže da rukovodstvo Republike Srpske podržava rad "Pozitivne snage Srpske", što je od ogromnog značaja.

- Ubeđeni smo da je u fokusu djelovanja Dodika i Cvijanovićeve Republika Srpska i njena budućnost i zato im dajemo punu podršku. Dajemo podršku ljudima koji će uspjeti da Srpsku sačuvaju u ovim teškim vremenima i povedu je u bolju budućnost - rekao je Sajić.

Član Pokreta Goran Latinović rekao je da "Pozitivne snage Srpske" podržavaju Dodika i Cvijanovićevu iz više razloga.

- Dodik je pokazao izuzetnu energiju, volju i odlučnost za očuvanje Republike Srpske i njenih institucija, nadležnosti, integriteta i međunarodnog ugleda. Njegovim dolaskom na vlast završen je proces oduzimanja nadležnosti Srpske - naveo je Latinović i dodao da je Dodik zaslužan što prosveta i obrazovanje nisu u nadležnosti BiH.

Ona kaže da Srpska trpi pritisak zbog neadekvatnog predstavljanja u Predsedništvu BiH.

Prema njegovim mišljenju, dolaskom Cvijanovićeve na čelo Vlade, Srpska je dodatno stabilizovana.

#Milorad Dodik

#Republika Srpska

'