AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta podseća da se danas navršava 25 godina od zločinačke akcije Medački džep u kojoj je hrvatska vosjka izvršila agresiju na tri srpska podvelebitska sela (Divoselo, Čitluk i Počitelj) koja su bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija.

U saopštenju dostavljenom medijima on podseća da je tada ubijeno 88 srpskih vojnika, policijaca i civila, a sela su opljačkana i sravnjena sa zemljom.

- Jedini osuđeni za ovaj brutalni i nepojmljivi zločin je general i poznati ubica gospićkih Srba Mirko Norac. Hrvatski sud ga je za navedeni zločin osudio na uvredljivih i ponižavajućih šest godina, a ta je presuda jedan u nizu dokaza da je hrvatsko pravosuđe pristrasno i u funkciji opravdavanja zločina nad Srbima - naveo je Linta.

Osim toga, kako kaže, Norac je sam još jedan od brojnih ratnih zločinaca koji se u Hrvatskoj smatraju herojima, te je proglašen za počasnog građanina Splitsko-dalmatinske županije i još najmanje osam hrvatskih gradova i opština.

Sva ta priznanja, tvrdi Linta, Norac je dobio samo zato što je bio glavni organizator i izvršilac ubijanja preko 120 srpskih civila u Gospiću 1991. godine i srpskih ratnih zarobljenika i civila u zločinačkoj akciji Medački džep.

Linta navodi i da se hrvatska predsednica grli sa ubicom Mirko Norcem i u njegovom prisustvu u Gospiću otkriva spomenik ubijenim pripadnicima hrvatskih paravojnih, vojnih i policijskih snaga, što, zaključuje, samo potvrđuje tezu da je NDH temelj današnje Hrvatske.

#Miodrag Linta

'