AKTUELNO

Visoki sud u Londonu odložio je potvrđivanje odluke o izručenju osnivača i bivšeg vlasnika Agrokora, Ivice Todorića, Hrvatskoj do 15. oktoba.

Iako se spekulisalo da se Todorić danas neće pojaviti na sudu on je to, ipak, učinio u pratnji svojih advokata među kojima je bila i Čeri Bler, supruga bivšeg britanskog premijera Tonija Blera.

Na zahtev Todorićevih advokata londonski sud je danas odobrio odlaganje potvrđivanja njegovog izručenje Hrvatskoj do 15. oktobra.

Todorićevi advokati tako imaju više od mesec dana za pripremu novog ročista na kojem će odbrana predstaviti nove dokaze o tome da njihov klijent nije kriv.

Bivši vlasnik Agrokora je pobegao iz Hrvatske, nakon što mu je vlast posebnim zakonom Lex Agrokorom oduzela pravo raspolaganja imovinom i proglasila ga odgovornim za finansijske malverzacije.

Nakon bekstva za Todorićem je zvanični Zagreb raspisao crvenu međunarodnu poternicu Interpola i evropski nalog za hapšenje. Sud u Londonu je krajem aprila ove godine odlučio da Todorić bude izručen Hrvatskoj.

Nakon ročišta Todorić se novinarima rekao da je zahvalan sudu na donošenju pravedne odluke, te da sada njegov advokatski tim ima više vremena da se dobro pripremi kako bi došli do istine za koju se bore.

- Ovo nisu moje pobede nego svih onih koji se bore protiv korupcije u Hrvatskoj. I njima čestitam da razotkrijemo sve ono što u Hrvatskoj i regionu ne valja - kazao je Todorić.

Inače, Visoki sud je 24. jula odbio Todorićevu žalbu na prvostepenu presudu donetu 23. aprila ove godine prema kojoj on treba da bude izručen Hrvatskoj.

Nakon što mu je odbijena žalba, Todorić je zatražio od suda još jednu priliku da bude saslušan, što je sud prihvatio, a ročište je održano danas.

#Agrokor

#Ivica Todorić

'