AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ne veruje da će ponovno suđenje bivšem komandantu Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i njegovom ratnom pomoćniku Sabahudinu Muhiću na bilo koji način doprineti pravdi i eventulanoj osudi njihovih zločina, jer je, napominje orić već jednom oslobođen.

S druge strane, Linta je uveren da je ponovni proces smišljen kao deo predizborne kampanje i homogonizacije bošnjačkog biračkog tela pred predstojeće opšte izbore u BiH.

Jasno je da će ratni zločinac Naser Orić i ovaj put biti oslobođen i da će ga velikibroj Bošnjaka i dalje smatrati svojim herojem, uveren je Linta imajući, kako kaže, u vidu da je i Haški sud Orića 2008. godine oslobodio optužbi za zločine počinjene nad Srbima u Srebrenici.

On u saopštenju za medije kaže da je i sama optužnica protiv Orića i Muhića, koja je podignuta prije tri godine, smešna i apsurdna jer se njih dvojica terete da su počinili ubistvo samo tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Podseća da su obojica prošle godine oslobođeni presudom prvostepenog suda da nisu odgovorni čak ni za ubistvo ta tri srpska zarobljenika, dodaje Linta, "dobro je poznato da je Orić komandovao 28. divizijom Armije BiH čiji su pripadnici u srednjem Podrinju ubili preko 3000 Srba".

U saopštenju Linta zaključuje da najavljeni sudski proces protiv Orića i Muhića još jednom potvrđuje da je pravosuđe BiH pristrasno i u funkciji amnestiranja bošnjačkih komandanata za ratne zločine protiv Srba i ignorisanja srpskih žrtava.

#Miodrag Linta

'